петък, 8 февруари 2019 г.

Домашен млечен колбас (салам)


 Това домашно млечно саламче са появи като резултат на един много, ама много неуспешен опит да направя домашен кренвирш.
 Едновременно с историята ще дам и обясненията:
 След като изчетох куп рецепти за кренвирши, включително и Стандарта "Стара планина", бях убеден, че ще се справя с направията им в домашни условия. Идеята ми беше да ги направя изцяло от свинско месо и да са си месни и без каквито и да добавки. В последно време, когато ще правя домашен салам, купувам от т.нар. месо за готвене - цената му е прилична (около 5,00 лв за кило), па има няколко вида вида от свинското месо и не се налагат някакви специални комбинации.
Нарязох си месото на късчета, удобни за месомелачката, охладих го почти до замръзване и смелих на ситната решетка.
Подготвих си леда и блендера, но когато сложих първата партида смляно месо в него, ми хрумна вместо лед да сложа силно изстудено овче мляно за смилането.
Всичкото месо биде смляно в блендера по този начин и се получи ей тази кашичка, която се вижда на снимката и то при температура 7,3С. 
Какво по хубаво от това?! Идеална температура за домашен колбас. Последва слагането на подправките - сол (поравно нитритна и обикновена), смляно индийско орехче и черен пипер (порди липса на бял). И понеже елмашинката съм я нагласил на по-едро мелене,  то черният пипер си личи като точици.
В това време се подготвят червата - измиват, накисват. Винаги слагам при водата и лимонов сок, че им придава друг вкус.
А се бях заредил с тънки овчи черва и едни изкуствени, неядливи, уж специално за кренвирши.
Голям зор видях докато напълня овчите черва, че са тънки и тесни. От снимката се вижда какво се получи. Набождат се с игла, за да излезе въздуха от тях ...
В тенджерата се слага вода, чиния на дъното, малко сол и след като заври, силата на котлона се намаля и вътре се пущат за варене колбасчетата. 
30-а минути са им напълно достатъчни, за да са готови. Следва охлаждане в ледена вода и престой в хладилника поне една нощ.
Само търпение да имаш да изчакаш опитването.
Първата проба беше пълен потрес: нищо общо с кренвиршите - хубав приятен вкус, леко груба консистенция, държат си формата ... Ама айде да не лъжем, правя кренвирш, а се получи нещо друго - пълно разочарование.
Поне в началото, докато прекарах няколко късчета с питието за успокоение.
И сетне се усетих, че е невероятно , дзверски вкусно колбасчето.
Оревах се във ФБ, че кренвиршите ми не са станали и добрите люде рекоха, че това прилича на братвурст. Е, така е и не е така - въпреки много рецепти за братвурст - не се прави само от свинско и с добавка на мляко, но на външен вид си е направо такъв ...  Ама и само зари приликата на външен, не го нарекох "братвурст".
Та от този неуспешен кренвирш, се получи невероятен млечен домашен салам и при това, повярвайте ми, дзверски вкусен - бих го приравнил на най-добрите си попадения.
И след толкова приказки и лакърдии, рецептата:
Кило свинско - шарено, с поне 200 грама сланинка
18 грама сол - поравно нитритна и обикновена, но може само обикновена
3 грама смлян бял пипер (е поради липса - сложих черен)
1 грам индийско смляно орехче
200 мл прясно мляко (сварено) - овче за предпочитане, но и краве върши работа
1 ч.л. царевично нишесте, което се разтваря в млякото.
Става много лесно - като всеки домашен колбас (салам), а за вкуса няма да говоря ...
НАЗДРАВЕ!

19 коментара:

  1. Да си жив и здрав, че предлагаш такива хубави рецепти, които са написани на достъпен език и всеки, който желае, може да си направи нещо, което е и евтино, но няма тези добавки и Е-та от това, което се продава по магазините и то на недостъпни цени за обикновенният потребител. Благодаря от името на цялото семейство, защото ние си правим доста неща от Вашите рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието. Гледам нещата ми да са достъпни и максимално лесни.

      Изтриване
  2. Ето поредния пример, че питието оправя нещата или поне отношението към тях :)
    По колко месо горе-долу слагаш на 1 мелене в блендера? Имам същия Muhler и се притеснявам да не го изгоря

    ОтговорИзтриване
  3. Малко. 100а грама с течност. И на няколко пъти

    ОтговорИзтриване
  4. Струва ми се, че кренвиршите имат специфична подправка, не зная коя точно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подправките ги знам. Проблемът е в пасирането на месото.

      Изтриване
  5. Здравей Дзвер,
    От може би 25 години не съм купувал кренвирши и сега след като започнах да следвам твоите стъпки, ми се приядоха на умирачка кренвирши. Реших, че ще си направя, пък каквото ще да става. Речено-сторено, от Данко си взех овчи черва и нитратна сол, изчетох и аз като теб се що намерих и реших да следвам стандарта “Стара планина”. Телешко, свинско, сланинка, подправките в количества според стандарта. Дори двулитров метален чопър 500W си взех. Представи си как ми се ядяха.
    До тук всичко добре. Напълних ги, вакумирах ги и на 80 градуса за 40 минути в Су Вид уредчето.
    На вид станаха като онези от доброто старо време розови, плътни, да ги изпапкаш. Но, само на вид. На вкус станаха тричави. Няма я онази лека жилавост при отгризване и дъвчене.
    Та въпросът ми е, защо не се получава, според теб?
    ПП Гледам, че според стандарта се обжарват за 45 минути и после се варят за 15 минути, но не зная.

    Васил

    ОтговорИзтриване
  6. При домашния кренвирш трудно може да се постигне тази хрупкавост. Тя идва от химията- фосфати и др.п. При смилането на каша с блендера, трябва да се добавят поне 15% натрошен лед. За по- добра спойка може да се добави една супена лъжица млечен протеин. Друго- трябва да се мери температурата вътре в колбаса- поне 71С и веднага след това на воден душ да се охладят. Приех по-ниска температура или по-висока с градус-два действително се променя и вкуса.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря!
    А дали вида на месото, също няма значение? Аз ползвах свинско филе и телешки шол.

    ОтговорИзтриване
  8. Това са скъпи меса. За кренвирши от най-евтиното

    ОтговорИзтриване
  9. Идеята беше да станат, но уви.
    В някаква стара рецепта за луканки бях чел, че се слага не телешко а говеждо и то от старо животно.
    Ще пробвам с плешка. Иначе на вкус го докарах.

    ОтговорИзтриване
  10. Не търси промишления вид,а вкуса

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусът го има, но при отхапването е тричаво. Нешо съм объркал при подготовката.
    Намерих нещо, което ми прилича на моя случай.
    “ Водата и леда се прибавят предимно при суровини които са бедни на мастна тъкан,а при суровини богати на мастна тъкан се прибавя само лед. Мазнините с водата образуват емулсия която се разпада при топлинната обработка, а колбаса става тричав.”
    _http://izahariev.blogspot.com/2014/02/blog-post.html?m=1

    ОтговорИзтриване
  12. Да може и от това да се е получило И добре е обяснено

    ОтговорИзтриване
  13. Вторият ми опит е по-сполучлив. Сложих и 30%-на сметана. Само от св. плешка. Смелих на 3 мм решетка и после в чопъра с малко лед. Страх ме е да не го скапя. След това реших да ги обжаря за 45 мин. на 80 градуса в Airfrayera. Само леко изби мазнинка по тях, но се подсушиха и леко потъмняха. След това ги вакумирах и ги сварих за 15 минути на 75 градуса. Този път не пуснаха никакво желе в торбичката и целият вкус си остана в тях. Като цяло, съм по-доволен.

    ОтговорИзтриване
  14. Ето следващите два опита ще го нацелиш. Знаеш ли че да не се получи едно нещо съм правил поне пет-шест опита... и чак тогава съм почнал рецептата. Експериментирайте смело и не се притеснявай

    ОтговорИзтриване
  15. Абсолютно прав си. Благодаря ти отново за хубавия и полезен сайт.

    ОтговорИзтриване
  16. Да се похваля, че най-накрая имам кренвирши с консистенция като купешките, но за разлика от тях вкусни и безвредни. Понеже няма как да се тровя с емулгатори от вида на е451, е451 и е452 избрах друг подход. Тънкостта която разбрах от братушките е тъй нареченият “ Швартенблок ” - емулсия от свинска кожа. Достатъчни са 70 гр. на килограм. Иначе съставките са като в твоята рецепта с малки нюанси. Задължително няколко капки пушек.
    Най-големият резил беше, че вместо към кутийката с тънки овчи черва, посегнах към свинските и кренвиршите се получиха с размер на биренка. Сетих се за грешката, чак когато започнах много лесно да ги нанизваме на фунията. )))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това да ти е проблема с червата. А за емоцията от свинска кожа просто не пиша защото всички я отричат Аз често я ползвам

      Изтриване