неделя, 3 февруари 2019 г.

Варено прясно мляко в слоукукъра или начин да се направи домашен катък


 Това е нещо от графата полезно предложение или съвет, с което може значително да се облегчим.
 Варенето на прясно мляко често се оказва неприятно и досадно занимание - поне за мене. Наливаш млякото, включваш котлона и идва един момент, в който трябва да си стоиш до печката и да го дебнеш. Уж нищо му няма и тъкмо се разсееш, и то е тръгнало да се разхожда извън тенджерата. 
 Сетне става едно леле мале - търкане, чистене, неприятни миризми - особено като ти изкипи на керамичния плот.
 Пробвал съм какви ли не варианти - с млековарка (с водна риза) - само дето дадох шукадар парички за непотребния уред; с едни тенджери на водна баня и как ли не ... И все удар в гредата.
 Наскоро прочетох в една реклама на мултикукър (моят тръгва към смяна вече), че имал функция за варене на прясно мляко.
 Реших се да пробвам вариант с варене в слоукукъра. Речено сторено.
 Млякото (2 л) се налива в слоукукъра, добичето се включва на първа степен за 2 часа и се оставя на произвола на съдбата, след като му се турне капака. 
 Никакви грижи, никакви мисли. 30 секунди зор и го забравяш. Можеш да излезеш да пиеш кафе или да отидеш на работа дори. 
 В името на експеримента в дупката на капака му бухнах термометъра и от време на време го поглеждах. Някъде около 60-тата минута стана 93,5 С и повече не мръдна.
 На практика, това означава, че млякото е готово сварено.
Само че реших да продължа експеримента, тъй като прясното мляко е овче и исках да видя какво ще стане след поне часа и удължих срока на варенето с още час и половина.
На снимката се вижда - изпарила се е водата от него на около 25% и млякото се беше сгъстило достатъчно. И беше направило половин пръст каймак.
Да не казвам какво кисело мляко се подкваси от това сгъстено мляко - с брадва да го сечеш. И то със закваска от някакво измислено купещо кисело мляко (просто такова имах).
 В този момент включих, че на времето така правехме катъка: в края на август, началото на септември, когато овчето мляко е най - гъсто, в два големи казана един в друг -единият с вода, а в по-малкия млякото, на огъня. Падаше едно яко варене, бъркане - поне няколко часа, докато млякото видимо се сгъсти. Сетне охлаждане, държане в студена вода в заньцата, пак бъркане с дървена лъжица ... За няколко дни започваше да се сгъстява от само себе си. Баба не слагаше друго, освен малко сол и сетне се пълнеше в едни глинени гърнета и.... Голям панаир с невероятно вкусен резултат.

Та имам чувството, че намерих за себе си най-мързеливия начин за варене на прясно прясно мляко - направо без грижи и без рискове да изкипи и оплескоти всичко. 
И още по-важното: как да се направи истински домашен катък в апартаментски условия с минимум усилия. Купата на слоукукъра хваща 4 л мляко преспокойно, но времето за варенето и сгъстяването му няма да е като при двата литра - 3 часа, а поне 4 - 4,5 часа. Какво ме бърка това - няма да му бая я?! слагаш го и си лягаш да нанкаш. На сутринта може да се подхване процедурата по охлаждането и т.н. Може да се прехвърли в друга тенджера, да се сложи в студена вода и да се чака да стане.
4 л мляко струват 8,00 лв, а преспокойно се получават 3 компотени буркана разкошен домашен деликатес.
В много "рецепти" пишат, че трябва да му сложи закваска от кисело мляко, а някои направо прекаляват - слагала се и мая за сирене, няколко капки... По-голяма дивотия от това не съм срещал. В истинския домашен катък не се слага каквото и да е - става сам по себе си. Но понеже от малък съм свикнал да е леко солен - затова на тези 4 л мляко, максимум 1 с.л. сол.
Артък много писах, ама това е, защото си се радвам. Овче мляко и то хубаво има на нашия пазар редовно и ще мога да си правя катък без какъвто и да е напън.
Да живеят модерните технологии и Наздраве за тях!

4 коментара:

  1. Краве мляко може да се свари, но катък дали ще стане е малко съмнително, че идва по-рядко. Поне аз не съм пробвал дори и за идеята. Вероятно ще стане, но ще иска много повече изпаряване, за да се сгъсти. Трябва да се пробва някой ден.

    ОтговорИзтриване
  2. много ме изкефи това да сложиш да вариш мляко и да идеш да пиеш кафе и като се върнеш кеф голям

    много постна тая реклама на тоя безподобен уред, цял свят ползва мелковарка със свирка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този уред впрочем си е наистина направо безподобен. Само трябва да имаш търпение с него.

      Изтриване