неделя, 19 август 2018 г.

Гулаш с месо от сърна почти по пражски


  Месото от сърна не е често срещано. Като се има предвид, че нямам слабост към лова и приятелите ми ловци са малко, па и рядко ловуват сърни, излиза че на сърнешко месо мога да разчитам само от магазина.
 Преди 30-а и повече години в София имаше специализиран ресторант за дивечово месо, където можеше да се насладиш на нещо диво. Случвало се е в чужбина да попадам в разни ресторанти или магазини, където го предлагат като деликатес.
 Е, сега поне нямаме този проблем - има магазини, където се продава най-разнообразен дивеч - че и понякога дори екзотичен.
 Та като видях месото от сърна, си купих и то определено с идеята да го приготвя по начина, по който го бях опитал преди доста години в Прага. Възпроизведох рецептата по старите записки като си спестих кнедлите (че не ми харесват), пропуснах някои неща и замених гарнитурата.
 Преди да почна, само ще кажа, че преди години при пътуване имах и кулинарна цел и се връщах поне с 10-а рецепти от страната, в която съм бил. Сигурно всичко, което съм записвал в разни тефтерчета и тефтери, няма да бъде направено и ще остане за някой друг живот, но все пак като се сетя за нещо ще реализирам и в този.

 За 4 порции са необходими максимум 600 грама сърнешко месо (плешка, бут - каквото сме намерили в магазина); 4-5 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1-2 картофа, 2 (или 3) средни моркова; 1 с.л. доматено пюре, сол и черен пипер на вкус, 1 с.л. червен пипер (поравно сладък и опушен), 1 дафинов лист, 1 в.ч. червено вино и зеленчуков бульон (около 500 мл), 3-4 с.л. олио - в оригинал и поне 1 голяма червена чушка и един корен пащърнак.

Чел съм, че за сърнешкото е за предпочитане бяло вино, но тогава Човекът каза, че го правел с червено вино и слагал червени нарязани чушки, както смесвал олиото поравно с мас.
Моментът с чушките също като кнедлите го прескочих, защото не обичам в ястията чушки (все имам чувството, че убиват вкуса на останалите зеленчуци), пащърнака - също, поради липса на такъв в момента, а олиото смесих поравно с гъша мас.

В изпълнението няма нещо сложно:

Сърнешкото месо се нарязва на кубчета с големина 2х3 или 3х3 см. Няма нужда от някакво изкисване или някаква друга предварителна обработка (поне това месо, което се продава). Картофите и морковите - обелват и нарязват на кубчета; а лукът и чесънът на много ситно.
В тенджера се загрява мазнината и месото се запържва на части докато промени цвета си. Не пущам всичко месо наведнъж, защото започва да се "вари" и затова - на малки партиди и избутвам встрани докато всичко месо не промени цвета си и получи видимо коричка. След месото идва ред на лука и чесъна (месото може и да не се вади) - да омекнат добре, морковите - колкото да промени и той цвета си, червения пипер и доматеното пюре. 
Който ще прави класическия гулаш, преди червения пипер, трябва да сложи нарязаната на кубчета червена чушка. След червения пипер се налива виното и половината от бульона; слагат се подправките и се оставя да къкри на слаб котлон (намален наполовина). След 30-а мин. се слагат и картофите. Вари се до пълно омекване на месото - може би още 40-а минути, но това вече е различно.Необходимо е и сосът да се сгъсти максимално, но ако остане съвсем на мазнина, се налага да се долее топъл бульон.
В това време се подготвя гарнитурата - прави се картофено пюре или се сварява ориз. Могат само да се сварят картофи. Въпрос на предпочитание...
Вкуснотията е дзверска.
Остава само да й се насладим и да си кажем по няколко пъти НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар