сряда, 15 август 2018 г.

За решетките на месомелачката и каймата


 За месоядно и месоготвещо като мене месомелачките са почти от първа необходимост.
 Вярно е, че предпочитам месото да е накълцано, а не мляно, защото при меленето то често става като каша, а не срязано.
 Освен механичната, която има само една решетка, имам и електрическа, която беше с две решетки - отвори 4 мм и 8 мм, но едната решетка изчезна някъде и остана само ситната.
 Преди време споделих с един приятел, че решетки за месомелачки много трудно се намират и то асортимента е ограничен. Та човекът взе работата при сърце и вложи идеи и направи тези четирите на снимката.
 Вчера ми ги донесе и веднага реших да ги пробвам: можеш ли да изтраеш, я ?!

Дори и за проба, месото за мелене трябва да е не просто студено, а почти на ръба на замръзването.
Тогава то се реже наистина, а не се намачква и не става като каша.
Та студеното месо се нарязва на кубчета и заминава във фризера поне за час - до леко втвърдяване.












На следващите снимки се вижда всяка решетка в действие. 


Трите с големите бъбрековидни отвори дадоха направо перфектен резултат - хубави едри парчета  почти като скълцано месо.


















Тука най-добре се вижда - смляното месо е оформено на четири купчинки.
Най отдолу е това през кръглите отвори и то си е направо като кайма, а останалото е на по-едри парчета все едно наистина е кълцано старателно със сатър.

Доволен съм от пробата.





Та да си дойда на думата за каймата. Смесих смеленото месо - стана по скоро с консистенция на бабекова кайма.
Претегля се смеленото месо - в случая точно кило, защото и месото за мелене бе кило.
На това количество се слагат 20 грама от моята универсална гурме сол и започва месенето.
Необходима и една формичка лед.
Слагат се няколко кубчета лед, когато ледът се абсорбира, отново лед и така докато се поеме ледът от формичката. 
Каймата е готова и трябва да престои поне една нощ в хладилника. След това вече се разпределя и може да се съхранява във фризера.
Може да се ползва за готвене, за кюфтета, за кебапчета и т.н. като допълнително вече се доовкуси преди приготвянето.
Това е начинът да си приготвиш истинска кайма и да си сигурен, че е месо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар