неделя, 18 февруари 2018 г.

Домашен бекон


  За първи път няма да се впущам в каквито и да е обяснения - нито що е то бекон, нито то що е панчета или сушени свински гърди. Това го оставям за друг път.
 Само ще маркирам, че в това, което ни го продават за бекон има толкова странни неща, че е по-добре да не се яде. Затова и не купувам подобни неща.
 В последно време ми прави впечатление, че по месарските щандове продават едни такива тънки парченца под заглавието "бекон" и то на цена, от която свят ти се завива. А в действителност, в много от случаите, това е т.нар. осмянка, подребрена или коремна част на прасето, която е най-евтината част на прасето и в същото време най-вкусната. Други приемат, че беконът е обезкостената част на свинските ребра. Всеки е в правото си. Все пак в нашата кулинария понятието бекон не е съществувало до скоро.
 Пак се отплеснах и затова направо минавам към направията. За различни сушени деликатеси от свински гърди вече съм писал, но този път направията се различава и затова ще я споделя.
 Необходими са свински гърди без кост или парче от т.нар. осмянка. Количеството е по желание.
 В интерес на истината, купувам по около 1,5 кг, правя ги и като видя, че започват да свършват идва ред на новата партида.
 Подправките и др.п., както винаги са за кг месо:
сол - 25 грама (10 грама нитритна и 15 грама обикновена)
соев сос - 2-3 с.л.
захар - 5 грама
черен пипер - 5 грама
чубрица - 6-7 грама

за овалването - смес от чубрица, черен и червен пипер
Може и да не се овалва в подправки, а да се сложи в дамски чорап и така да се суши. Но понеже този път бе оваляно в подправки, ги споменавам.

В изпълнението няма нищо сложно:

Месото се оформя с остър нож на правоъгълни парчета с желана големина и се слага в подходяща съдина с капак (стъклена, емайлирана и т.н.). Всички подправки и солта се смесват и втриват в месото. Оставя се на хладно място поне за три дни като когато се сетите за него, се обръща.
След тези три дни (може и повече), месото се подсушава, овалва в подправките, закача се на кука или му се нанизва конец и заминава за сушене.

Както казах, по-удачно е да се сложи в чорапче. Така с тези подправки малко му се променя вкуса.

Нека си повиси така десетина дни - на остъклената тераса му е най-комфортно.
Сега февруари, както е хладен (не студен и температурите не падат под 0-та), е направо благодатен за сушене.
Добре е да се претегли и по загубата на тегло, става ясно как върви процеса на сушенето. Като загуби 30-35 % от първоначалното тегло , значи е станал идеален.
Тук на снимката е на 4-ти февруари.
Към десетия ден може да се резне парче и да се опита.
След  пробата, ако случайно се окаже солено, може за няколко часа да се изкисне в бяло или червено вино и да се продължи със сушенето.
Ето го на 17-ти февруари, резнато и нападнато.
За 13 дни на терасата е станало.
Невероятно крехко и вкусно.
Дзверска му работа.
Има и вариант в сместа за мазане да се сложи и чимен и ще стане "кайзерован" бекон, но на мен не ми допада вкуса, защото се отдалечава съвсем от бекона.
Страхотно мезе и няма да обяснявам как си върви с питието.
Мога да кажа само едно - правете, хапвайте и НАЗДРАВЕ!

11 коментара:

  1. Много харесвам вашите подробни и,,вкусни,, обяснения. Рецептите те ми допадат. Искам и се да си приготвя всичките, но не мога да си намеря въпросната натриева сол. Бихте ли ми казали от къде да си я купя, защото нямам търпение за реализирането на мезетата

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за оценката. Не става реч за натриева сол, а за нитритна сол - това е смес от обикновена сол и натриев нитрит. Тя е консервант. Може да поръчаш през Интернет. Иначе пазарувам от ЕТ Данко - Бургас - има и обвивки, подправки и нитритна сол (сол за колбаси) - 0896237771 . Пробвай да си поръчаш по телефона. Знам, че изпраща и на адрес.

    ОтговорИзтриване
  3. Здрасти... страхотна рецепта! Аз също съм от Бургас,бихте ли ми казали къде точно се намира ЕТ Данко? Благодаря предварително :)!

    ОтговорИзтриване
  4. Ул Дервент 21 южно от пазара- срещу една детска градина.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря много! В една от публикациите си споменахте качествена месарница наоколо, от която обикновено пазарите... За "Башев" ли става въпрос?

    ОтговорИзтриване
  6. Не, дори не ги знам кои са. В нашия град има доста качествени месарници ...

    ОтговорИзтриване
  7. Материалът от пърлено или щавено прасе е? Кожа опърлена и опечена с пърлачка е мека и крехка/домашно прасе/. В месокомбинатите щавят прасетата и кожата им става само за подметки/ много твърда/.

    ОтговорИзтриване
  8. Ще стане ли,със бекон,който е нарязан,около 2,5-3 см дебелина напарчетата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. щее стане, дори ще изсъхне по-бързо

      Изтриване
    2. Благодаря,и аз така си мислех,ама дапитам всепак.

      Изтриване