вторник, 13 февруари 2018 г.

Банички от триъгълни кори


 Всъщност това не е баница, а съставна баница от няколко малки банички, които след опичането лесно се отделят и стават индивидуални парчета.
 Направията е изключително лесна:
 Необходими са триъгълни кори за баница. Продават ги в пакети най-често по 26 броя, но 26 банички ми се виждат много и затова ползвам половината за една доза.


За целта ползвам ей такива турски, каквито на нашия пазар има постоянно. Има и български.
А в краен случай може да се ползват и обикновени, които да се нарежат на триъгълници, но не си струва труда, след като има готови.
Освен корите, са необходими стандартните продукти - поне 3 яйца, 300 грама сирене; 1/4 кофичка кисело мляко; 1-2 с.л. брашно и 1/2 ч.л. сода, както и олио за намазване (макар че ползвам разтопено масло).
На едно от яйцата се отделя жълтъка за намазване отгоре.
В направията няма нищо сложно.
Яйцата се смесват с натрошеното сирене, киселото мляко, брашното и содата.
Всяка кора се намазнява леко, в широкия й край се слагат две с.л. от сместа, крайщата се подгъват и навива на руло. Готовите рула се нареждат в намаслена тавичка едно до друго. 
По желание могат да се ръснат и с малко газирана вода.
Отгоре се намазват с разбития жълтък в 2-3 с.л. прясно мляко и 1-2 с.л. олио (или разтопено масло).
Пекат се на 180С в предварително загрята фурна за около 30-35 минути или до хубаво зачервяване.
Печенето става доста по-бързо отколкото на обикновена баница.
След като са готови, се вадят, нареждат върху решетка и завиват с кърпа за 10-а минути.
Ето и едно вече нападнато парче.
Хем сочна, хем с хрупкава коричка.
От содата и брашното в плънката леко набъбват и стават още по-вкусни.
В интерес на истината, правят се доста по-бързо, отколкото описвах в момента.

Носят и всякакви вариации: сиренето може да се замени с извара или да бъдат поравно; Може да се направят с картофена плънка и с праз - направо неустоими; Може да се добави и настърган кашкавал.
Често към края на печенето ги наръсвам с настърган кашкавал.
Да не казвам пък каква Дзверска вкуснотия стават с кайма. Е стига толкова, че ще се олея и ще трябва да ходя да пека пак банички.
Вкуснотия голяма са и си заслужава да се направят.

36 коментара:

  1. Чудесни банички! Поздравления! Къде на нашия пазар има такива кори?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, допълвам - въпросът ми е за София. Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас има винаги на пазара. Търговците ги носят от Турция. Има и нашенски, но в София къде има не знам. Съжалявам. Скоро коментираха във ФБ за Женския пазар.

      Изтриване
    2. В арабските магазини на женския пазар в София

      Изтриване
    3. На Женски пазар до спирката на трамвая и закуските има едно магазинчета само с турска стока.

      Изтриване
    4. Във Фантастико София

      Изтриване
    5. вече на доста места се продават

      Изтриване
  3. В арабските магазини на женския пазар в София

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам за кой път ги правя вече! Винаги резултатът е отличен, зарибила съм и моите приятелки! Благодаря, че споделяш с нас своите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  5. Блажодаря за високата оценка. Иначе, наистина стават лесно и са много вкусни

    ОтговорИзтриване
  6. Превъзходни.....Вече не знам за кой път ги правя у дома! Обожаваме ги! Благодаря за рецептата!🍀🍀🍀

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна рецепта! Баничките стават превъзходни и любими на цялото семейство!Благодарим ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  9. Един много глупав въпрос-как ги завихте,за да не ви излезе плънката отвън? Уж завих краищата навътре, а тя пак изби..

    ОтговорИзтриване
  10. Просто е въпрос на тренинг. Плънката се слага на около 2 см откъм широкия край Двата върха се подгъват върху плънката и затварят с широкия край и сетне се навиват като сърми. Дано да съм обяснил ясно ...

    ОтговорИзтриване
  11. Радвам се, че са Ви харесали. Наистина стават "фантастико". А могат да се направят и различни варианти

    ОтговорИзтриване
  12. Изглеждат страхотни,ще опитам.Благодаря ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Това вече е любимата ни баница с точните кори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у нас е така. Прави се лесно, има индивидуални парчета.

      Изтриване
  14. Бомбастик! мноого вкусни станаха ...

    ОтговорИзтриване
  15. Страхотни банички пурички стават.Правя ги с пълнеж от яйца и сирене,прибавям понякога и спанак,а също с пълнеж от тиква,ябълки и орехи и винаги стават.Благодаря за идеята.Вече почти не използвам другите кори откакто си купих триъгълните.

    ОтговорИзтриване
  16. И аз да задам два въпроса....Какви са размерите на триъгълните кори? Бихте ли споделили рецепта за банички с кайма? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  17. те са стандартни - около Н 30 см, а в основата 20 см. Само един единствен вариант съм видял досега

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. радвам се, че Ви е допаднала. Наистина е много сполучлива

      Изтриване
  19. Не са ли малко 2 лъжици плънка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 2 с.л. не са малко, защото и корите не са огромни ...

      Изтриване
  20. За какво се използва малкото пакетче в пакета с кори, подправка ли е, или нещо, което предпазва корите от овлажняване?

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте. Искам да кажа, че рецептата е 10/10. Много пъти правя банички, но с тези кори и с тази рецепта наистина станаха уникални. Благодаря за рецептата! (Поздрави от Пловдив)

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за високата оценка

    ОтговорИзтриване