вторник, 23 май 2017 г.

Овча (агнешка) главичка на фурна


 Излишно е да казвам какъв Дзверски вкусен деликатес е добре приготвената агнешка главичка, която просто в цял вид изглежда ужасяващо за някои хора и направо ги отказва. И не знаят какво пропущат ...
 По месарските магазини тези дни се появиха освен агнешките главички и шилешки и овчи. Спокойно, почти по нищо не отстъпват на агнешките, но са по-големи, с по-яки кости и искат малко повече време ...
 Е и затова биде приготвена по различен начин и бих казал направо мързелив. Цялата подготовка отнема максимум 10-а минути и сетне имам сума ти свободно време за нещо друго.

  Необходими са една или две главички (за предпочитане), сол, червен и черен пипер на вкус, 2-3 моркова, 1 глава лук, 2-3 картофа, глава целина; джоджен и чаша бяло вино.
 Зеленчуците могат да варират като вместо картофи могат да се сложат гъби и т.н. -  в зависимост от наличностите...
 Изпълнението е лесно:


  Главичката се почиства и измива добре. Леко се осолява и опиперява. 
  Зеленчуците се почистват, нарязват с форми по желание. 
  Всичко се слага в плик за печене, налива се и виното.
  Не бива да се забравя надупчването на плика.
  Тавата заедно с плика заминава във фурната на 200 С за два часа. След час печене може температурата да се намали на 180С като от време на време се инспектира как върви процеса на печенето.
  


 В края на печеното пликът внимателно се срязва и отстранява (пазенето от изгаряне е задължително) и се пече буквално 5-10 минути на вентилатор - колкото да получи хубав загар.



 След това главичката се вади от тавата, за да изстине малко и с як нож се обезкостява добре. Езикът се почиства и нарязва. Заедно с месото се връща при соса и зеленчуците. Отделеният мозък е желателно да се сервира в друга съдина като се осоли малко и опипери.
 По желание, полученият сос от печенето може да се сгъсти с лъжичка нишесте и бучка масло.
 Дзверска вкуснотия.
 Да не забравим и чашата хубаво питие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар