Наред със свинското и агнешкото в къщи пуешкото е почти единственото месо от хвърковато, което се хапва (няма да пиша тиради против пилешкото по магазините, споко).
Как да го поевтиним съм обяснявал вече и няма да се спирам на това.
За поне 4 порции са необходими:
около 600 грама пуешко; 3-4 моркова; по 1-2 червена и зелена чушки; може и една тиквичка, няколко гъбки - изобщо що за зеленчук се намира в къщи и душата иска;
за овкусяване: сол и черен пипер на вкус; малко зелентия (магданоз или копър) за поръсване;
по 1 с.л. масло и гъша мас; както и по 1 ч.л. мед и царевично нишесте
Изпълнението е просто,лесно и отнема не повече от 25 минути.
Пуешкото се нарязва на продълговати жулиени и се слага в тиган върху загрят котлон. Залива с вода или бульон колкото да го покрие като се добавят и маслото и гъшата мас.
Докато водата изври и месото остане само на мазнина и започне да се пържи, зеленчуците се почистват и нарязват на жулиени.
Когато месото остане само на мазнина и започне да се пържи, последователно се слагат зеленчуците - моркови, чушки и т.н. Запържват се при разбъркване буквално за по 2-3 минути (целта е само да се задушат леко и да останат хрупкави).
Следва осоляване и опиперяване. Слага се лъжичката мед и веднага след това царевичното нишесте размито в малко водичка. Така хем леко се карамелизират продуктите, хем се глазират.
Буквално им трябват 2-3 минути и ястието е готово. Поръсва се със зелентиите и е готова за поднасяне.
Бързо, лесно и вкусно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар