понеделник, 22 май 2017 г.

Панирана в майонеза бяла риба


  Това е просто един малко по-различен начин да се приготви изключително вкусна панирана бяла риба. Подходящ е и за други видове риби - треска, хек, мерлуза, акула и т.н., които имат малко кости или пък са хрущялни.
 Няма да давам количества, защото зависят от броя на порциите.
  Необходими са рибно филе от бяла риба, брашно за овалване, домашна майонеза (желателно е яйчена), сол и бял пипер на вкус; олио за пържене.
  Изпълнението е простичко и лесно:
  Парчетата риба се почистват от кожата и проверяват дали случайно няма някоя костица. Нарязват се на парчета и съвсем леко се осоляват.
  В подходяща съдина се слага брашното и се смесва с малко сол и белия пипер. Може да се добави и сушен дивисил, риган или друга подправка, но предпочитам да се запази чистия вкус на рибата.
  

 Парчетата риба се овалват обилно в брашното и оставят върху домакинска хартия за кратко, колкото брашното да попие в тях.
  В това време може да се приготви домашната майонеза, както казах, яйчена с добавка на горчица.


  Рибните парчета се овалват с майонезата или си намазват с четка от двете страни. Могат да се оставят за 20-а минути в хладилника (пожелателно), а могат и веднага след това да се овалят пак в брашното.
  

  Пържат се в сравнително малко мазнина в силно загрят тефлонов (или керамичен) тиган. Като се зачервят добре, се обръщат от другата страна - пак до хубаво зачервяване.
  За "икономия" паралелно с тях могат да се пържат и подсушените добре картофки. Та и гарнитурата да си се приготвя.
  Готовите парчета се вадят върху кухненска хартия, поставена върху решетка и се нареждат на един ред. Така хем се поема излишната мазнина, хем се запазват по-хрупкави.
  
   
 Могат да се сервират със салата по желание и т.н. Рибката става страхотно вкусна и си върви с добре изстудено питие.
 Приятен апетит и наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар