Този супер бърз сушен свински врат е резултат на поредния ми експеримент със сушените мезенца в последно време.
Едновременно се хванах да правя филе тип "Елена" и свински врат. И двата сушени продукта са на особена почит и се правят почти целогодишно. А иначе точно сега им е времето...
Само че този врат се прави буквално за 3 дни, става превъзходен и по технологията, по която се прави, може да се приготвя целогодишно.
Май се отплеснах и за времето, през което пиша това, половината процедура щеше да е изпълнена.
Необходимо е хубаво парче свински врат - около 1,5 - 2 кг, което се разделя на две парчета по дължина.
За осоляването:
количествата са условни, но са с разчет за един кг врат
22 грама сол - морска едра или смляна нейодирана, 11 грама захар (може и кафява), 5 витаминчета С по 100 мг (счукани), 10 зърна счукан черен пипер; буквално 1/4 к.л. зърна кимион счукани; 1 ч.л. настъргана кора на лимон.
За паприковането:
2-3 с.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер смлян, 1 с.л. чубрица
(така е направено, но може да варира в зависимост от вкуса. Ако се добави чимен, ще стане не паприковано, а кайзеровано).
Изпълнението е от лесно по-лесно:
Всички подправки за осоляването се смесват добре. Разрязаното месо се почиства от видими ципи и др.п. и в него добре се втрива осоляващата смес. Слагат се в подходящ съд с капак или пък в найлонова торба, която се завързва добре.
На снимката се виждат и филетата и вратните парчета как са осолени - за разкош им хвърлих малко мандаринки, но не променят вкуса.
Така осолени престояват 2-3 дни. Моите престояха така на хладно точно 2 1/2 дена.
След това се вадят, само леко се сплакват и се слагат да се пресоват между две дъски с тежест отгоре (в моя случай в импровизираната преса от две дъски и стяги).
Няколко часа са им достатъчни - в случая престояха така 12 часа- за по-добра форма.
След изваждането от стягата се овалват добре в сместа за паприковане.
И тука идва най-забавният момент: готовото парче врат заминава във фурничката върху парче домакинска хартия. Фурната се включва на 50С с долен вентилатор, на дъното се слага тавичка с вода, затваря се и се забравя за поне за час. След това температурата се увеличава с по 10 С на всеки 30-а минути - докато стигне 80 С. Приблизително за парче от 600-800 гр. са достатъчни около 2,5 -3 часа.
Най-добре е да се ползва термометър - когато стигне температурата във вътрешността 70-72 С, значи е готово. И веднага се вади за охлаждане.
Най-добре е да се ползва термометър - когато стигне температурата във вътрешността 70-72 С, значи е готово. И веднага се вади за охлаждане.
Ами това е.
Ако се остави повече време, ще стане доста сухо. Все пак всеки може да прецени колко време да стои - в зависимост от необходимата твърдост, която се цели. Това престоя във фурната точно 2 часа и половина.
(най-добре е да се провери с отрязване на парченце...)
(най-добре е да се провери с отрязване на парченце...)
След изваждането нека да си постои в хладилника или на студено няколко часа. Тай-добре е поне 24 часа.
Паприкованият врат е готов.
Може да се пристъпва към дегустацията.
И задължително да не се забравя хубавото питие.
Бързо, лесно и Дзверски вкусно.
27.І.2018 год. Тъй като доста пъти съм го правил и технологията е изпитана, направих леки корекции в първоначалната публикация относно начина на "печене". Така както е описано, резултатът е гарантиран.
27.І.2018 год. Тъй като доста пъти съм го правил и технологията е изпитана, направих леки корекции в първоначалната публикация относно начина на "печене". Така както е описано, резултатът е гарантиран.
Здравейте, не ми стана ясно. От една страна "Приблизително за парче от 600-800 гр. са достатъчни около 2,5 -3 часа.", а от друга "Ако се остави повече време, ще стане доста сухо. Все пак всеки може да прецени колко време да стои - в зависимост от необходимата твърдост, която се цели. Това престоя 6 часа и половина."??? Нали само 2,5 -3 часа са му необходими? Моля да ми разясните! Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЛелей, допуснал съм грешка - точно два часа и половина. Недоглеждане от моя страна. Благодаря ти. Веднага се коригирам
ИзтриванеЗдравей Дзвер,
ОтговорИзтриванеНадявам се, че нямаш против, да те наричам така.
Запалих се по този врат и дори си поръчах термометър. Докато го чакам, естествено натрих месото с нужните подправки.
Въпросът ми е относно текста "само леко се сплакват". Това означава ли да се подложи под/във вода месото и повечето подправки да се измият?
Още от сега точа лиги. )))
Сайтът ти е много полезен, освен за коремната обиколка. )))
Не, не се мият. Наистина, леко се сплакват, т.е. да паднат излишните. Буквално за секунди под течаща вода и сетне подсушаване ...
ОтговорИзтриванеИ благодарза оценката. А за "обиколката" - аз съм смъкнал 25 кила за последните две-три години, защото просто поемаш хубава и полезна храна.
Благодаря ти! Точно навреме се намеси, че щеше да падне едно къпане. )))
ОтговорИзтриванеИначе се снабдих с термометър с две скали (за температурата в месото и отделно за тази в печката), както и със спринцовка. Взех да се оглеждам за витрини за вино и съм хвърлил око на една.
_https://www.klarstein.bg/domakinski-uredi/Ochladiteli-za-vino/Reserva-Piccola-8-butilki-25-l-chladilnik-za-vino.html_
Малка е, но за редовни малки порции сушено може и да стане. Какво е твоето мнение?
По-добре потърси някоя втора употреба.
ОтговорИзтриванеПравила съм рецептата няколко пъти с врат и става уникално. Въпросът ми е дали ще стане с плешка?
ОтговорИзтриванеПоздравления за всичко, което правиш! Запали ме по правенето на домашни мезета :)
Ще стане. Успех
ОтговорИзтриване