понеделник, 23 януари 2017 г.

Кашкаваленица в саханче


Просто невероятна кашкаваленица или баница с кашкавал. В последно време рядко правя тестени, но тези дни ми се прииска нещо по така различно. В хладилника имаше останал четвърт пакет кори за баница и доста кашкавал.
За двама човека - т.е. за четири порции напълно достатъчно.
Необходими продукти:
1/4 пакет кори за баница (около 100-125 грама)
1 кофичка кисело мляко (400 мл) и 100 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
1 ч.л. сода и капка ябълков оцет за "загасяне"
3 с.л. зехтин (може и повече в зависимост дали искаме да стане малко "по-мазничко")
поне 300 грама кашкавал, нарязан на тънки пластинки

Изпълнението е простичко - като при баница
Ползвах дълбоко саханче с диаметър 22 см.

Дъното и стените на саханчето се намазват с четка с мазнина.
В млякото се загася содата, сипват се брашното, прясното мляко и зехтина и добре се разбърква.
От корите се изрязва ивица, с която се облепват стените на съдината. На дъното се нареждат два реда от корите.



С лъжица се насипва върху корите от млечната смес, а върху нея ред пластинки кашкавал.





От горе пак от млечната смес.
Слагат се два реда кори (парченца) и процедурата се повтаря до свършването на продуктите.



Последният ред трябва да се е от млечната смес и пластинки кашкавал.

Докато редим баницата, фурната се загрява на 180 С.



Пече се до готовност - около 40 мин. на най-долната решетка. По някое време става ей такава - почти тройна.
Проверява се дали отдолу е запечена леко.
Може да се покрие за малко с алуминиево фолио.


Вади се и се оставя да си почине малко.
Може да се извади и от саханчето (тавичката) и да се остави под кърпа върху решетка.
Трябва страхотно търпение за тази процедура, защото аромата е неустоим ...

Въпреки че спада с изстиването, си остава достатъчно пухкава.

За вкуса няма да пиша - не ми стига поетичност.





Прави се лесно, а е невероятно вкусна...

Защо "кашкаваленица" ? -

ами не можах да измисля друго име на тази вкуснотия.




На другия ден - изстинала, беше още по-вкусна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар