събота, 30 юли 2016 г.

Лесно свинско по селски на фурна


























 Класическото свинско по селски е пържено с много лук, чесън и най-вкусното е изпърженото в бакърен тиган на печка с дърва ...
 Ама нека не се разпростирам.
 Това е по-скоро един наистина лесен начин да се приготви свинско по селски с минимум усилия и при това без пържене (каквото в последно време не понася на доста хора поради една или друга причина).
 За четири порции са необходими около 500 грама свинско (осмянка, ама може плешка, бут, а врат е най-добре), нарязано на кубчета 2х2 см или 2х3 см или пък най-произволно; 2-3 с.л. олио (мас е идеалния вариант); сол и черен пипер; 3-4 глави лук, нарязан на по едро; няколко скилидки чесън; по 1-2 чушки почистени и нарязани; един домат обелен и настърган на едро; 1/2 ч.л. риган.
Изпълнението е повече от елементарно:


Месото се нарязва на кубчета - овкусява се с черен и червен пипер, сол (носи и други подправки, но предпочитам да са минимално).
В саханчето се сипват 2-3 с.л. олио и се слага месото.







Добавят се и зеленчуците, които леко се осоляват, слага се малко риган. Наливат се буквално 50 мл бяло вино, бира или просто водичка.
Саханчето се захлупва с капака си и заминава във фурната на 200С - горе долу за 40-а мин.
Последните 10-а минутки се дозапича без капак.

Отнема 10-а минутки да се приготви.
Просто, лесно, бързо и вкусно. 

П.П. Избягва се всякакво пържене, а не губи от вкуса си. Ако на някого му се занимава повече, може след слагането на месото в саханчето, да го запече на 230С без капак за 10-а мин. във фурната и след това да се сложат зеленчуците и пече.

1 коментар: