понеделник, 25 април 2016 г.

Кюфтета и картофени питки на сач


Ако някой очаква рецепта, жестоко се лъже - просто това е начин да се направи нещо вкусно и то без много усилия.
Тези дни са ме притиснали разни задължения и време за готвене почти няма, а все пак трябва да се приготви нещо вкусно и на бърза ръка... 
За мене сачът се оказа много удобен за бързото готвене - забъркваш, хвърляш във фурната и за 30-а минута някаква вкуснотия.
Този път на дневен ред бяха кюфтета - каймата е готова, омесена с подправки и си чака реда във фризера точно за такива екстрени случаи. До тук добре, но Чедото заяви, че искало нещо постничко - не можело само на мръФки и месища. След като е така - за нас кюфтета, а за него - картофени кюфтета.
Глиненият сач добре се омазнява и с мазни ръце от каймата се оформят кюфтета. Дотук добре - три минути.
За картофените кюфтета - имаше няколко сварени картофа, които бяха настъргани набързо, бяха им чукнати две (?) яйца, сол, черен пипер и индийско орехче и хоп ударих на дърво - стана толкова рядка смес, че никакво кюфте не може да се оформи. Сложих 1 с.л. царевично брашно - същата работа.
Последва кратък размисъл с чашка питие и се появи идеята за картофените питки:
3 големи сварени картофа, обелени и настъргани на рендето; 2 яйца; 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер и толкова индийско орехче; 5 с.л. царевично брашно и 2 с.л. обикновено брашно; 1 ч.л. сода, загасена с оцет и зелената част от перата на 1 връзка зелен лук, попарени с вряла вода и нарязани на суперситно.
Всичко се омесва като трябва да се получи твърдо тесто, което спокойно да се оформя на питки като топки.
Дотук добре, ама като наредих кюфтетата в сача, остана място само за четири питки и сума ти тесто, а не ми се цапа и втория сач.



 Вижда се на снимката. Е като е така, кюфтета се извадиха от сача. За 3 от тях направих "кошнички" от картофеното тесто и вътре "полегнаха" кюфтетата, по-малките кюфтета бидоха облепени изцяло в тесто.

 Стана доста интересно положението в сача, който замина във фурната на 230С за около 40 мин.







След 40 минути от включването на фурната е налице резултата:

Дзверски вкусни кюфтета и картофено-царевични питки.



Сервирани с подходяща салата, се хапнаха на ура.

Дори и от Чедото, което не искаше мЕсо...


Наздраве!

Струва си да се опита...

Няма коментари:

Публикуване на коментар