Разните кореноплоди са особено подходящи към мръФката.
Този път попаднах на пазара на абсолютно прясно червено цвекло - със стъблата и листата - 1,20 лв бройката.
Отделно се продава и само листа - връзка за 1,40 лв.
Е купих си едно голямо цвекло и се позачудих малко как да го оползотворя цялото.
Листата са много крехки и вкусни, и ми мина идеята за сарми - но истинските, каквито признавам за правилните :)
Необходими продукти за 4 порции: две пържоли от свински врат по 200-250 грама, които се разделят на по две парчета; 3-4 парчета сушен домат, нарязани на ситно; 4 резена кашкавал; сол, черен пипер - на вкус; една глава цвекло; листа от цвекло; малко мазнина.
Изпълнението е простичко:
Месото се нарязва на четири равни парчета, овкусява се и се оставя да си почине малко на хладно.
Листата цвекло се измиват, попарват се с вряла вода за малко, дебелата жилка по средата се изрязва и са готови за "пълнене".
Вземат се по две листа за една сарма (просто парчето месо е голямо - иначе за по-малки парчета е достатъчно едно листо).
Върху листото се слагат нарязаните сушени домати, парчето врат и отгоре резена кашкавал.
Листата се завиват на една голяма сарма и се нареждат в леко намаслена йенска тавичка.
Желателно е тавичката да е капак, а ако няма се ползва алуминиево фолио за завиване.
Цвеклото се нарязва на дебели кръгове, обелва се и се реже на едри парчета.
За да не се оплескотим (яко цапа), се ползва найлонова торбичка, в която се пъха ръката.
Може и с найлонови ръкавици, но с торбичката е по-практично.
Между сармите се пахът парчетата червено цвекло, които се осоляват и опиперяват леко.
Капва се отгоре по малко мазнина, затваря се с капака (или фолиото) и заминава във фурната, която се включва на 180С след като се затвори.
Пече се около час и половина до час и 3/4, но си зависи от фурната.
Сервираме...
Страхотно крехки вратни сарми, с невероятно месо и вкусно червено цвекло и сосче.
Дзверска вкуснотия!
Няма коментари:
Публикуване на коментар