Тази телешка пастърма е резултат на едно внезапно възникнало пътуване до Видин, а от там от любопитство до Калафат ...
С румънците в Калафат не успяхме да се разберем на разбираем език, но за сметка на това като обиколихме с колата по улиците, успяхме да открием месарница.
Лично изпаднах в потрес от това, което видях:
страхотно телешко бонфиле - при цена 18 леи за кг.
Една лея= 0,45 лв
телешки антрекот
при цена 12,90 леи кг
(на снимката липсва парчето месо, защото го изкупихме цялото - беше точно 5,100 кг ).
От това закупено месо отделих страхотно бонфиле
Просто искаше остър нож и малко търпение.
- излезе цели 3 кг.
Бе оформено на две парчета - кг и 2 кг, около 10-а см на широчина, 3 см дебелина, а изрезките заминаха за готвене ....
Правих го по изцяло нов начин, за който съм чел в един руски сайт преди много време и не мога да го посоча.
На дъното на тавичката бе настелена морска сол, черен пипер на зърна, бахар, хвойна, дафинов лист и чили.
Месото се поставя отгоре, повтарят се подправките и пак се засипва с едра морска сол.
Оставя се в тавичката цели седем дни - оптимално в хладилник или на студено място. И не се пипа изобщо.
След тези седем дни, месото се изплаква и потапя в червено вино за 24 часа. Виното е толкова, че да го покрива добре. Може да се притисне с нещо, за да не изплува. Сетне се подсушава с домакинска хартия.
Нанизва се на връфка и се провисва на терасата да съхне.
По желание може да се оваля в подправки, но в този случай реших, че е по-добре да го оставя да се усеща вкуса на виното, а не за бъде маскиран от подправките ....
На 23-ти 02.2016 год. месото бе сложено в солта и подправките,, а на 1-ви март провесено на терасата.
На 6-ти март, първата порция бе нарязана и да си призная честно, съм го "изпуснал" - дори беше станало леко пресъхнало - трябвало поне вчера или предния ден да си го "прибера".
Няма коментари:
Публикуване на коментар