събота, 12 март 2016 г.

Сушено руло от свински гърди в черво



























Поредният домашен деликатес от свински гърди.
Нарочно не давам количества, защото всичко зависи от това колко ще се прави.
Особеното е, че свинските гърди леко се замразяват и се нарязват на на по-тънки ивици - около 6-7 см широчина и дебелина около 1 см. Дължината не е толкова важна, но приблизително 20-а см.
Осоляването им правих по рецептата за сушен деликатес от свински гърди, но вместо да престояват десет дни в солта и подправките им са достатъчни 5 дни.

 След осоляването и измиването се подсушават и слагат във фризера за около 30-а минути, а в това време червото се накисва добре. 
Ползват се черва с диаметър 60 мм или 80 мм, зависи от дебелината на месото.






След охлаждането, месото се навива на руло по дължина и напъхва в червото.











 Червото се връзва стегнато - като се стремим да не остане въздух в него - при нужда се надупчва с игла.
   Може преди това всяко парче хубаво да се оваля в черен пипер (като лявото парче на снимката).
  Претегля се, надписва се и заминава да съхне на терасата.




  От снимката се вижда- правено е на 6-ти февруари, на 29-ти е загубило около 30 % от теглото си, а това парче е от 9-ти март и е останало наполовина и е напълно готово.
 Дори малко пресъхнало (трябвало е да бъде прибрано преди поне 2-3 дни).


 





Готово и нарязано - един месец след поставянето да се ветролее.












Порция.
Дзверска вкуснотия.

Внимание - опасна е...
Издържа на много пиене ... 













По случай първа пролет резнах последното парче... 

Още по` 

Няма коментари:

Публикуване на коментар