събота, 19 март 2016 г.

Палачинки от ръжено пълнозърнесто брашно
























 Пак ще се повторя - за съботата и неделята закуската е палачинки, бухти и изобщо нещо тестено и непременно вкусно.
 Този път идеята беше за палачинки, но възможно "най-здравословни". Е като ще да е така, нека да бъдат с пълнозърнесто ръжено брашно. При това наличното се оказа и с маково семе в него.
 Без да искам, но доста палачинки съм показвал тука и то най-различни (сиренени, морковени, с банан и т.н.) и може би затова подходих малко лекомислено и към тези. Какво толкова хоп-троп и палачинките са готови: докато тигана загряваше, забърках сместа и воаля - изненада - първата се скапа и стана на топка, втората - след нея. Ха сега де ... Установих грешката, поправих се и станаха перфектни.

Необходими са: за 10-а палачинки - 4 големи с.л. с връх пълнозърнесто ръжено брашно с ленено семе (така го продават), 2 с.л. обикновено брашно, две яйца, по 1 ч.л. захар и сол, поне 2 с.л. олио, както и прясно мляко...
Само че в случая не ползвах прясно мляко, а суроватка (от прясното сирене, което правих преди два дни - много е подходяща за тази цел).

Изпълнението е простичко: в голяма купа брашната се смесват със захарта и солта, яйцата леко се разбиват и добавят към тях и едната ръка се налива от суроватката, а в другата с бъркалката се бърка. Налива се толкова течност, че да се получи консистенция на гъста боза. Оставя се да престои и да си почине поне 20-а минути и пак се разбърква. Посгъстило се е и трябва да му се добави още малко от суроватката, както и двете с.л. олио. Вече е готово.
Тигана за палачинки се загрява добре, намазва с малко масло или няколко капки олио и силата на котлона се намаля с 1/3. 


Пекат се като обикновените палачинки, но трябва да се налива малко повече от сместа - да са по- дебелички (като катми), че тънките са склонни към накъсване.
 При печенето имат склонност да се "надуват" като арабски питки.









 Готовите палачинки обилно се нареждат на купчина и намазват с масло обилно.

  Невероятно ароматни и дзверски вкусни.

  Най-вкусните бяха намазаните със смес от тахан, мед и масло.

  Истинска съботна закуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар