четвъртък, 17 март 2016 г.

Патешко (бутчета) с ориз и спанак


























Едно много простичко и лесно ястие, което става невероятно вкусно. 
Па откак "открих" охладените патешки бутчета в магазин на една от веригите, направо се разсипах да ги готвя (едва ли не през ден) и дори не смогвам да запиша всичко: след първите печени на грил,правих патешките бутчета на фурна, със сметанов сос, със сирена, със зеленчуци, дори и руло.
Сега ще споделя само за приготвените с ориз, защото много ни харесаха, а се приготвиха най-лесно.
Необходими са за 4 порции 2 патешки бутчета (точно 0,5 кг), 1 ч.ч. ориз, 1 средна глава лук, 2-3 скилидки чесън, поне 300 грама пресен спанак (но носи и повече), сол и черен пипер на вкус.
Изпълнението е лесно и направо няма какво да се онагледява.
Патешките бутчета се цепват през средата и в загрят тиган се запържват като първо се слагат с кожата и мазнината надолу. Пържат се до хубаво зачервяване и разтапяне на маста. Сетне и от другата страна буквално за 3-4 минути. След запържването се вадят и прехвърлят в тенджера, долива се вода - поне 4 ч.ч., слага се една идея (около 1/2 ч.л.) сол и се варят до пълна готовност. По-желание, може да се добави и един обелен морков, зърна бахар, черен пипер, едно карамфилче, дафинов лист (което и направих де). Като поизстинат малко, се обезкостяват и месото накъсва на произволни парчета. Бульонът от варенето се прецежда и отделя.
Естествено, по този начин със запържването на бутчетата им се отделя почти изцяло излишната мазнина като при варенето им (без запържване на практика ще я загубим).
Тигана с мазнината от пърженето отново се загрява. Ако мазнината е много, част от нея се отделя (ще влезе в работа за друго ястие). В нея запържваме последователно ситно нарязания лук и чесън. Добавя се и ориза, който се пържи до промяна на цвета му - до "стъклен".
В това време спанака се измива и попарва с вряла вода за 5-6 минути. Прецежда се, изстисква се и нарязва на ситно. Добавя се и спанака при ориза и почти веднага се наливат 4 ч.ч. вода. Добавя се и накъсаното патешко месо. 
Намаля се силата на котлона поне с 1/3 и всичко се вари поне 10-15 минути - до набъбване на ориза. Слага се сол и черен пипер на вкус и всичко се прехвърля в тавичка.
Пече се на 180С максимум за 30-а минутки.
Желателно е да проверява ориза да не пресъхне. Следва да се има предвид, че като се извади от фурната, ястието още е топло и ориза продължава да абсорбира течността.

Може да се сервира с кисело мляко и млечно-чеснов сос. Въпрос на вкус.

П.П. при цена 4,99 лв за патешките бутчета, цялото ястие излиза не повече от 6,00 лв (без да си броим труда) , а дори може да стигне за вечеря и на 6 човека.
Вкуснотия!

Няма коментари:

Публикуване на коментар