Заедно с поздравленията за Баба Марта, получих от братовчед ми Наско препоръка за този начин на приготвяне на картофи.
Публикувам написаното от него без редакция:
рецепта за пържени картофи без олио
5 –7 по едри картофа
2 белтъка
Миризми
по желание (чубрица, червен пипер, сол .......)
Картофите обелваме и нарязваме.
От белтъците правим пяна и прибавяме миризмите.
Картофите поливаме с белтъците така, че да се намокрят
от всички страни.
Фурната нагряваме на 200-220 градуса. Картофите
слагаме в тавичка върху хартия за печене и печеме 10 мин. След това махаме
хартията и печеме до позлатяване.
И без бой си признавам, че ме заинтригува (досега не съм правил картофи без грам мазнина) и почти веднага я пробвах. Само че имах червени хубави картофи и реших да не ги беля.
Снимките са моето изпълнение по рецептата на Наско:
разбитите белтъци на пяна
след това в тях - сол, черен пипер, риган, мащерка, щипка индийско орехче.
другия път - повече подправки.
нарязаните картофи и добре оваляни в белтъка
(направо ги пуснах в купата с белтъците и с ръце размесих добре)
Разнесени върху хартията за печене и във фурната на 220 С за 15 минути.
След махането на хартията се пекоха още 15 минути на 180 С.
Понеже се разсеях, от едната страна се препекоха малко повече. Просто малко по-рано трябваше да ги разбъркам.
Получиха се много вкусни.
Наско, благодаря за рецептата и наздраве - вървят си страхотно с бирата. В твоя чест една чешка бира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар