вторник, 15 март 2016 г.

Патешки бутчета на фурнаПатешкото месо е за предпочитане пред пилешкото (особено магазинското - от промишлените бройлери).
Този път попаднах на патешки бутчета в една верига - прясно охладени във вакум опаковка - при това точно по 500 гр. двечките. Произход Унгария и като ги гледох ми се видяха точно като от някаква такава бройлерна порода, но все пак купих за проба. Иначе за да си купя патешки бутчета трябва да пропътувам поне 10-а километра и ако не уцеля, ще трябва да взема замразени. Но тези се оказаха много добри и си накупих няколко опаковки.
Това е първото ястие, което приготвих с тях (след печените, разбира се).

Необходими са за 4 порции - по едно бутче на човек; сол, червен и черен пипер на вкус, около 500 грама спанак и поне 200 мл сметана за готвене. По желание, поне 50-70 гр. твърд кашкавал.

Изпълнението е много простичко:

 Бутчетата се цепват от вътрешната страна, както е на снимката, за да се разтворят като пеперуда и се опиперяват.
 Оставят се на хладно поне за час- два.


 Тигана се загрява добре и бутчетата се поставят в него с кожата надолу за няколко минути - докато се запържат добре и си пуснат мазнината.
След това се обръщат от другата страна буквално за 3-4 минути.След това в тигана се налива горе долу 3/4 ч.ч. вода и се похлупва с капак като се намаля силата на котлона на половина и се оставя да покъкри поне 15-а.В това време фурната се загрява на 180 С, а спанака измива и нарязва на едро.
Бутчетата се вадят от тигана, слага се спанака и се връщат отгоре му. Налива се и сметаната и тигана заминава във фурната за 20-а минути.


След тези 20-а минути, се вади тигана, бутчетата се обръщат и се наръсват с настъргания кашкавал.
Дозапичат се до зачервяване на кашкавала.
Сервират се - по едно бутче на човек, с част от спанака и соса.
При желание за по-гъст сос може да се намали течността или да се сгъсти с малко нишесте.

Дзверска вкуснотия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар