четвъртък, 17 септември 2015 г.

Пълнен амур на фурна


 Излишно е да обяснявам колко вкусна риба е Амура. Когато попадна на някой хубав пресен екземпляр, не пропущам да си купя. Има едно местенце близо до Пловдив, където  край пътя го продават от близкия рибарник и на място дори ти го почистват. Е, най-вкусен е пресно уловеният, но това е рядкост. Става и пържен, и паниран, и на пържоли на плочата или на скара, но най-вкусен и сочен става, когато е пълнен със зеленчуци и печен във фурната.
 Необходими са ни: един цял амур - около 1,5 кг; 3-4 скилидки чесън; 4-5 глави жълт и червен лук, 2-3 моркова (+ 1 бр. пащърнак, но рядко го има, па и е скъп), 1-2 домата; малко мазнина, риган и дивисил, сол и черен пипер. Поне 1 лимон. (Плънката носи и други зеленчуци - зелен грах, царевица, тиквичка и т.н.). Също така и поне чашка бяло вино.

Изпълнението е простичко:
подготвяме си рибочето, ако не е почистено.





Солим го обилно отвътре и отвън и го оставяме в тавата дето ще се пече да си се осолява. В това време си подготвяме плънката - запържваме нарязаните на ситно чесън, лук, моркови, домати, солим и добавяме подправките. Нека да се посгъсти и охлади добре.









 Похладената плънка се напъхва в рибата и се зашива или защипва с дървени шишчета (клечки за зъби) - за предпочитане е зашиването.
 Най-добре става пълненето с ръце...







В тавата се сипват 1 с.л. зехтин и виното (може и бира), слагат се 1-2 ск. чесън за аромат. Рибата се намазва с мазнина или горчица (предпочитам я така) и във фурната на 180 С. Като се зачерви добре, се обръща внимателно и се допича.
Горе долу за 50 -55 мин. е готова.






Сервира се с гарнитура - ориз, домати  и т.н.


Разкош! 

Бая питие си поема сетне, докато се изяде ...

2 коментара:

  1. Бих добавил следната плънка;праз лук,гъби,стафиди,орехи,морков и малко целина.

    ОтговорИзтриване