За пореден път – различен начин на приготвяне на
изключително апетитни и вкусни кюфтенца.
Преди дни бяхме седнали на по чашка и на раздумка с един
приятел и съвсем случайно разговорът се завъртя около разни мезенца и
вкуснотийки. И тъкмо му обяснявам, че у нас цяло лято се пържат малки кюфтенца,
които се добавят към доматената салата, когато ме прекъсна – точно както и
неговата баба правела. И взе да ми обяснява как неговата Баба готвела невероятни
кюфтенца и ги сервирала със сос, с картофено пюре и т.н..
Нужна ни е кайма, омесена с подправки – кой както си ги
обича. Нарочно оставям всеки да си избере неговия си любим вид - тук е важна технологията.
От приготвената кайма се щипват малки парченца и оформят кюфтенца като голям
лешник.
Готовите кюфтенца не се валят в брашно и се пържат по няколко в много
силно загрята мазнина в дълбок тиган. При пърженето не се бъркат, а тигана се
разтръсква. Пържат се колкото да хванат лек загар и се вадят в отделен съд.
След това се настъргва кората на един лимон, а самият лимон
се изцежда.
Сокът от лимона се смесва с 50 мл зехтин, слага се в широк
тиган и внимателно се нареждат кюфтенцата. Задушават се под капак, до
изпаряване на лимоновия сок. От време на време на време трябва да се
разбъркват.
Та така се приготвят кюфтенцата Андро - на човека, чиято Баба ги е правила.
А ето едно тяхно приложение:
А ето едно тяхно приложение:
Дзверска вкуснотия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар