сряда, 21 януари 2015 г.

ДЖОЛАН С КОЖА на фурна


В действителност, това не е рецепта, а начин на вкусно приготвяне на една от най-големите вкуснотии, които признавам - свински джолан с кожата.

Останал ми е един такъв спомен от детството, когато Баба свещенодействаше до опалената пещ, слагаше свинското в тавата, отгоре връшника и затрупваше с искряща жар... И онова божествено неповторимо ухание на месо и дим .... Ндааа, това беше отдавна... Кирпичените пещи вече изчезнаха, връшниците са антика, а онези тави са само в спомените ни.

Та да се върнем в реалността - сега имаме електрически фурни, конвектомати и все пак най-вкусният джолан си става в гювеч. 
След като наскоро се сдобих със страхотна чугунена тенджера, реших, че си струва да се опита и да заменя гювеча с нея... Резултатът беше невероятен, а времето за печене с около час по-малко.

Има хиляда начина сигурно за подготвяне на джоланчето за печене - някои го мариноват в куп подправки, други го и шпиковат с какво ли не (та чесънът е направо задължителен), мажат с мед, червен пипер и т.н., т.н..
Е така си е, но най се усеща вкуса на месото, когато е чисто - само сол и черен пипер.

Един хубав голям джолан варира от 1,5 почти до 3 кг. На няколко место го надупчвам с острия нож, осолявам - ама ей така съвсем идейно (около 1 ч.л. сол ) и значително повече наблягам на черния пипер (почти 2 ч.л.). След това джолана се намазнява обилно (предпочитам със зехтин) и хоп в тенджерата да си почине за известно време.
Единственото друго, което си позволявам е да му добавя една чашка хубаво червено вино.
След това - във фурната, която включвам на 200 С. 
За около час.
Прави му се ревизия като се маха капака - вече ври и кипи. Чудесно - обратно във фурната пак похлупен, но вече на 180 С. След около 1,5 часа се е разкапал направо горкият, а и вече започва голямото слюноотделяне.
Е, не ще почакаме още малко - маха се капака, включва се вентилатора на фурната - за няколко минути, колкото да го грабне огъня.


 И веднага след това на масата - при гладниците, кокалчетата се хващат и самички се изшмугват от месцето.



 Е, преди да го нападнете безмилостно, не забравяйте да посолите ...

Върви си и с винцето, и с бърбънчето.

4 коментара: