сряда, 21 януари 2015 г.

ПЛЕТЕНИЦА от свинско на скара



Това е просто мой любим и различен начин за приготвяне на свинско на скара и което доста често правя - ей така за удоволствие.

Нарочно не давам количества, защото и не се налага ...
Най-подходящи са месо от плешката или от бута - хубави, цели продълговати парчета, които се нарязват по дължина на месото на дълги тънки "филии".
Най-добре се реже, когато месото е добре охладено.

Всеки резен месо се слага върху дъската и се нарязва ей така:



 без да се реже докрай.

После се хващат двата края и няколкократно се промушват срещуположно и месото се сплита ей така:



 и се подготвят парчетата месо


по средата се набождат с клечка за зъби, за да не се разделят парчетата при печенето.

След това месото се маринова - в купа. Слагам му черен пипер на вкус, смлян кориандър, идея кимион, както и сок от нар (наршараб) и зехтин.





При слагането на подправките няма сол. Осоляването правя след печенето или в самия му край.
Оставям в хладилника поне за 12 часа.

После печем на силно загрята и леко омазнена скара:




 Стават страхотно крехки плетеници- Резултатът е потресающ - вкусно, крехко ...

 Резват се на по две и се сервират с гарнитура по вкус (варени картофи с лук, някаква зелентия и т.н.)





Добър апетит! 

2 коментара:

  1. Тез плитки ги гледам отдавна..Порцийката е чудна. Любими картофи с лук..и с такова месце - Какво още му на трябва на човека?...:))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любима и много ефектна.... С малко усилие и сръчност, действува впечатляващо

      Изтриване