четвъртък, 8 януари 2015 г.

СТУДЕНТСКИ КЮФТЕТА

Здравейте,


много отдавна се замислях да създам собствено място, където да споделям кулинарните си опити. Все нещо ме е възпирало - най-често липсата на време (?!) - много удобно оправдание.
Сега като се реших, започнах да се чудя от къде да подхвана. 
Оказа се, че през годините съм натрупал доста записки за сготвени от мен ястия, събрал и прочел доста рецепти. И в същото време рядко ми се получава да повторя едно и също нещо два пъти по един и същи начин. Обичам да променям нещата в ход... и може би защото не понасям правилата и ограниченията.
Започнах да готвя точно преди 40 години, отначало простички нещица - основно варени или пържени, в общи линии няколко нещица, но всеки път с различно име. Сега е обратното... Особено от 15 години насам ..., но това е друга история и ще си я разказвам друг път....
Та за първата публикация реших да са Студентски кюфтета. 
Може би защото все ми се виждаха вкусни или пък защото съм ги правил в онези години доста често или пък от носталгия.



Като студент живеех на квартира в една кооперация на бул. „Г.Димитров” (сега „Мария Луиза”) точно срещу кино „Церковски”. Навътре в безистена и надолу в мазето имаше студентски стол.

Купончето беше цели 0,30 лв и срещу това най-често получавахме една измита супичка и тройка кюфтета с гарнитура 2-3 чорбаджийски чушки от туршия, а за десерт компот от твърди круши. Просто не можете да си представите какъв разкош !

И въпреки това е имало трудни моменти – да ти липсват именно тези 30 стотинки (дори и на жълти) и да се облизваш като гладен котарак на ароматите, които се носят през прозореца ти… Че и всички около теб на този хал – и думата „заем” звучеше – абе ще ти ги върна, ама като имам … демек никога.

Бях си му намерил цаката – познавах всички готвачки в стола и като закъсах (а беше доста често), след сутрешното събуждане, се завличах долу в стола и бях момчето за всичко – миене на чинии, казани (боже как ги мразех – вечно си седяха едни такива мазни), бършене, чистене на зеленчуци и белене на картофи.

Наградата – едно канче кюфтета с неброени чорбаджйски чушки и купон няколко дни …
Та да си дойдем на думата:

Най-важното – съотношение 100 % кайма и 60 %  хляб (такъв поне имаше в изобилие) – и то с корите (кой ще си играе да ги изрязва).

 ПРОДУКТИ:
Примерно, 500 грама кайма (предимно свинска, леко тлъстичка) и 300 грама хляб.

 подправки:

2 малки глави лук, нарязани на ситно (или настъргани на едро – да си се усеща лука), 1 ск. чесън – пресован, по 1 ч.л. сол и черен пипер.

ПРИГОТВЯНЕ:
Хлябът се накисва в топла вода и сетне хубаво изцежда с ръце.
Смесват се каймата и хляба. Слагат се и подправките.
И нещо повече.

Всичко се меси яко на ръка – (тогава си представете 30-а кила подобна смес в едни големи тави), направо ти откапват ръцете. Поне 20-а минути, за да стане еднакво.
От каймата се откъсват парчета по 80 гр., овалват в брашно и пържат.





Така се приготвяха оригиналните кюфтета.
С годините промених малко рецептата: слагам 1 с.л. кисело мляко към сместта, ½ ч.л. сода, напръскана с идея оцет и добавям ситно нарязан магданоз и 1/2 ч.л. кимион.
Резултатът е превъзходен.








9 коментара:

  1. Най най вкусните кюфтенца :-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм...
      Може би от носталгията да е така?

      Изтриване
  2. Леле, голям съм заплес! Чак сега открих това местенце. Ама ще съм ти чест гост - да знаеш, а тайничко ще се надявам един ден да поседна и на трапезата ти:))
    "И в същото време рядко ми се получава да повторя едно и също нещо два пъти по един и същи начин. Обичам да променям нещата в ход... и може би защото не понасям правилата и ограниченията."
    Ей под това се подписвам с две ръце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Весе.
      А някой ден и това може да се случи ...

      Изтриване
  3. Аз също се самопоканих на гости на Дзвера. Тук определено има какво да се научи. Ще се отбивам, да знаеш, дръж по нещо вкусно настрана, да имаш да почерпиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аууу, Креми, разпозна го ти Дзвера - е сега дано по-често се виждаме.
      И аз тайничко се отбивам при тебе от време на време.
      А за вкусното - все ще скътам някоя мръФка

      Изтриване
  4. Я, каква хубава маса е спретнал Дзвера, ще се застоявам и аз честичко тук! Честито и наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тази сутрин е ранно за наздраве (като видях), но довечера - задължително.
      А за масата, ще я стягаме, докато държим ....

      Изтриване
    2. Поздравления за вкусните рецепти! И оригиналния начин на представяне! Ще взаимствам някоя.
      А от мен питието - професионално направено.

      Изтриване