събота, 7 ноември 2015 г.

Мекици или мекичета




 Мекици или мекичета, не знам кое е по правилно - предполагам, че разликата е единствено в големината.
 Невероятна закуска, особено за събота и неделя, защото изискват малко повече време за пърженето. 
 Приготвянето на тестото за мекичетата изобщо не е проблем - отнема не повече от 5 минути.
 За целта ползвам винаги моето тесто без месене или пък универсалното си тесто (в което има и едно яйце) - зависи от настроението.
 Тестото го приготвям от вечерта, на другата сутрин вадя от хладилника. Оставям го за 10-15 минути на плота - леко да се отпусне. С намазнени ръце късам топчета разтягам с двете ръце и в касеролата.
 Нарочно ползвам касерола с малък диаметър, но пък налятото олио е поне 3 пръста. Първоначално олиото се загрява на максимум и сетне температурата се намаля на 2/3 от мощността на котлона. Като се зачервят по ръбчетата, се о9оот другата страна.
 Сервират се обилно поръсени с пудра захар, със сладко или пък със сирене. Въпрос на предпочитание.
 По нищо не отстъпват на "уличните" мекичета, които ни продаваха преди години и които сега са поизчезнали под напора на разни хот-доци, дюнери и други разни ...