четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Крехък пържен дроб

Като ги подкарах тези стари тефтери, направо ми се взе здравето от преписване, ама все нещо ми  се струва интересно и вкусно.
 Този път е за крехък пържен дроб, по който начин си го приготвям основно - става и за свински и телешки дроб:

 Дробът се измива, почиства от ципи и др.п. и се нарязва на късчета (2х2 или 2,5х2,5 см - от този порядък, а може и на ивички).
 Слага се в емайлирана или стъклена купа и се залива с вряла вода.
 Оставя се така за 10-а минути.
 Водата се излива и процедурата се повтаря още един два пъти.
 След поредното изливане на водата, се опиперява с черен пипер, слагат се малко кимион и чесън на прах - по 1/2 ч.л., сипва му се 1 ч.ч. бяло вино и 1 с.л. оцет.
 След горе долу 1 час маринатата се излива, слагат се 1-2 с.л. соев сос и се оставя да преседи поне 30-а минути.
 Подсушава се с домакинска хартия. Овалва се в царевично нишесте и един разбит белтък и се пържи в силно загрята мазнина на малки партиди за по 2-3 минути.
 В олиото за пържене може да се пуснат 2-3 скилидки чесън.
 При сервирането може да се залее с малко прецедена мазнина от пърженето.  

По тази технология резултатът винаги е страхотен.

Мога да направя и едно отклонение - почти по същия начин приготвят прословутия Одрински тава джигер - е има разлики при рязането и пърженето, което го правят именно в тава и затова е тава джигер, но друг ще пиша за него.