вторник, 17 юни 2025 г.

Домашна наденица - салам за начинаещи 2-ра част

 


        Това ми е поредната публикация за направията на лесен и бърз домашен салам - тип наденица от сорта на малотрайните, без да сменавам разновидности на т.нар. "кучешка радост", без да има каквото и да е общо с нея...
    Като се има предвид, че за домашните салами съм изписал толкова много в блога си, този път писанката е посветена на тези, които са решили да направят първите си стъпки в направията на домашна салачееста вкуснотия. Нарочно няма да препращам към сериозните си публикации ... от които се надявам, че доста хора са почерпали някакъв първоначален опит и смело са се впуснали да "творят чудеса" в областта на шаркутерията.
    Преди време започнах с една подобна публикация ПИЛЕШКИ САЛАМ за начинаещи , но по едни причини тази публикация си остана самотна "бяла лястовичка".
    На когото му е интересно, може да продължи да чете нататък - на когото не, да си търси друга публикация, защото тука точна рецепта няма да намери, а може да види един много лесен начин за направията на истински домашен салам без Е-та, без вредни добавки и т.н. и т.н.
    Както съм казвал много пъти, за себе си и за близките си хора съм предприел истинска война против промишлените салами и то много отдавна, а в последните 15-20 години съм се заел да популязирам домашната им направия. 
    Без да се думкам в гърдите, вероятно съм първият, който преди доста години възроди думата шунковар и обясни как се прави домашна шунка и каква е разликата с промишлената и показа уредчето за направията й. Вероятно и един първите показах и писах как се прави пуска по нашия край ... Във ФБ има няколко групи с хиляди членове, които споделят рецепти за направията на домашни колбаси и вероятно сред тези членове има доста такива, които са "започнали" с моите идеи ...
    И тази публикация има за цел да обясни колко е по-лесно да си направиш домашен салам (наденица от типа дето писах по-горе), много по-евтино и много по-вусно отколкото да влезеш в магазина и да си купиш някаква гадория за 15-а лв/килото и сетне да се чудиш, защото детето ти се изприщва и т.н.
За по
реден път обяснявам, че за началния етап - докато се "запалиш" не е необходимо да имаш каквото и да е оборудване, освен остър нож и много мерак, както и да се спазват няколко елементарни принципа, на които ще се спра в обясненията по-нататък.
    Не се необходими нито месомелачки, нито блендери, нито специални пълначки, нито специални подправки, нито специални черва за пълнене, нито специални сушилни. Тази наденица е направена точно така ...
Рещавам да направя в името на експеримента възможно най-лаишкия салам, който всеки неизкушен може да си го направи в къщи без какъвто и да е зор - само да отдели малко временце от собственото си...Влизам в кварталната месарница и си купувам 1,5 кила свински бут (може плешка, може и гърди) и искам да ми ги смелят на ситната решетка... При нас във всяка уважаваща себе си месарница мелят месото. Искам ми го смелят още веднъж - правят го без проблем. 
Месото е достатъчно студено при тях, но като се прибирам го слагам в камерата за кратко. Купувам и 400 грама сланина, която замразявам във фризера в къщи. След това я нарязвам на ситни късчета и заливам с вряла вода, веднага я охлаждам и отново в хладилника. По този начин сланината сетне получава по-добра спойка.
От два пъти смяната кайма отделям горе долу половината и на части я пасирам с пасатора (не блендера и не друг уред), като в купата добавям на 150 гр. кайма около 30-40 мл ледена вода.
В каймата (вкл., блендирата), сланината, се добавят 10-а кубчета лед, както и подправките (на кг ги давам: 22 грама обикновена сол (не нитритна - не всеки има от нея), 1 грам захар, 1 ситно начукан аспирин, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1 грам кимион и 1 грам индийско орехче - все подправки, които се намират в къщи (може и без захарта и аспирина). Всичко се омесва на ръка за 10-а минути.
Получената кайма разделих на две и във втората половина добавих около 100-а грама ситно нарязан кашкавал и натрошени орехи - около 50 грама (оставих и малко само с орехи).
Тук направих единственото оклонение - напълних в свински черва. Идеята беше да ползвам хартия за печене, да овържа и увия като бонбончета, но се оказа, че нямам, но съм показвал в предишни постове как става (включително в алуминиево фолио или фолио за печене).
Оставих гововите колбасчета се поотцедят малко и във фурната. Тъй като няма нитритна сол не се изисква каквото и да е...
Процедурата съм я обяснявал многократно - във фурната на 50С с вентилатор и през 30-а минути вдигане на температурата с по 10С. На 70С се слага на дъното тава с вряла вода.  Печене до вътрешна температура 70-71С, която се измерва с термометър за печене на месо. Ако липсва такъв - около 1 и половина и час и 45 минути. След това бързо охлаждане в студена вода и в хладилника.
На другия ден може да се напада.
Тука е колбаса с кашкавала и орехите.
На заглавната снимка - без каквото и да е.
За вкуснотията няма да описвам.
Една сериозна забележка - понеже му липсва нитритна сол, не е траен - максимум три-4 дни.
Затова трябва да се вакуумира или да се съхранява във фризера.
Впрочем, без да искам, показах цели три рецепти за направията на домашна наденица-салам: първата - само с месо и подправки; втората - с добавка на кашкавал и орехи и третата- само с кашкавал или само с орехи.
В случая съм ползвал свинско месо, но може и да стане с всяко друго.
За подправките - ползвал съм само минималния набор, но може да се експериментира с добавка на любими подправки.
Най-важното е, че се прави лесно, че е напълно истински - месо, и няма каквито и да са вреди добавки.
Престрашете се и пробвайте! Лесно е!
Сигурен съм, че веднъж като Ви обхване тръпката, ще експериментирате с подправките по свой вкус и няма да се спрете и няма да Ви дойде на ум за купешките боклуци.
Бъдете смели и НАЗДРАВЕ!

събота, 14 юни 2025 г.

ЛЕТЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ ГЮВЕЧ

 


    Това действително е летен зеленчуков гювеч при това много лесен за приготвяне и сготвен само в една съдина.
    Продуктите, които ползвах са от наличните в къщи към момента: около 500 грама свинско (може и по-тлъстичко); 3 средни глави лук; 4-5 скилидки чесън; 3 моркова; 1 малка глава цвекло; 2 средни тиквички; 2 домата; 2 с.л. ориз, както и 2-3 с.л. олио или зехтин.
    Допълнително за овкусяване - сол и черен пипер, поне 2 с.л. сушени зеленчуци и домашен бульон (постоянно имам такива) - колкото е необходим.
Най-важното е да имаш голям тиган, който (поне д=30 см), който става и за фурната.
Месото се нарязва на късчета, а всички зеленчуци вече измити се обелват и нарязват на кубчета.
В силно загрятата мазнина за около 4-5 се запържва месото, след това на кратки интервали се добавят лука, чесъна, цвеклото, морковите, чушките, доматите и ориза. Наливат се около 500 мл бульон, овкусява се и се оставя да покъкри 10-15 минути.
След това във фурната на 180С за около 35-40 мин. - до хубаво зачервяване.
Най-много време 10-а минути отнема подготовката на зеленчуците, сетне приготвянето им в тигана - 15-а и сетне само чакане.
Ястието става още по-вкусно като поизстине малко.
Хубавото е, че се готви и сервира в една съдина, както и че зеленчуците могат да варират - да се добавят картофи, патлаждан, червени чушки, целина, пащърнак и т.н.
Да не Ви учудва кюфтето от снимката - има още едно-две маскирани сред зеленчуците.
Така и те стават невероятно вкусни.

Правете смело - лесно се приготвя и НАЗДРАВЕ - гювечът идеално си върви с ледена биричка или бяло винце.

петък, 13 юни 2025 г.

ЛЕСЕН БЮРЕК (или бъркана баница?)

 

Това е възможно най-лесният и бърз бюрек, който съм правил и то просто няма какво да се обяснява:
Най-трудната част е да се отреже парче хартия за печене, да се намокри и застеле дъното на кръгла тавичка с д=20 см и омазни. 
Сетне е лесно: в голяча купа се чукват 3 яйца, добавят се 2/3 ч.ч. прясно мляко; 1 с.л. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода; 3 с.л. разтопено масло (или зехтин) и около 150-180 гр. натрошено сирене. Всичко се разбърква старателно с вилица.
1/2 пакет кори за баница, както са навити се нарязват напречно и пущат в яйчено-млечната смес.
В това време фурната се загрява на 180С, а цялата смес се изсипва в тавичката.
Пече се около 40 минути - до хубаво зачервяване. 
Ако от горния край започне по-бързо да се зачервява може да се покрие с парче фолио.
Когато е готов опечен, се вади от тавичката и завива за кратко с памучна кърпа. Това е ... 
Цялата подготовката отнема максимум 10-а минути, а сетне е само чакане.
След 10-а минути може да се напада докато още е топъл.
На следващия ден, ако остане, е още по-вкусен.

А защо бюрек, а не баница и то бъркана? Ами чел съм, че в Турция бюрекът се прави предимно с пълномаслено прясно мляко вместо с кисело мляко, та затова...
Впрочем темата баница или бюрек е безкрайна и много спорна. За мене основната разлика е наименованието, но все пак ...

А тук и няколко линка за направата на бюрек или баница: