вторник, 11 февруари 2025 г.

ОВКУСЕНА СОЛ с мента и риган

 


    Готовата овкусена сол си е направо благодат в домакинство, както за готвене, така и за овкусяване на салати и разни други неща.
    Продават я готова в най-различни варианти - за картофи, за зеленчуци, за какво ли не... При това цената й е направо фантастична, но реалната сметка колко е скъпа си дадох преди години, когато видях 500 грама сол за картофи и зеленчуци на цена 6,00 евро или 12 евро за кило.
    От тогава в блога си пущам разни варианти на овкусена сол, но не съм систематизирал нещата. То и сега няма да го направя, но ще дам няколкото мои варианта, преди да продължа:





    Често правя и чеснова сол - къде сушен чесън със сол, къде пресен чесън смлян с морска сол. В бокса имам кутия с обикновена сол, която почти не ползвам и няколко бурканчета със сол, овкусена по най-различен начин.
    Но специално този път надминах себе си:
    Преди 10-а дни си направихме разходка да Въжения мост над язовир "СТуден кладенец", който води до село Лисиците. 
Имаше местни хора, които продаваха изсушени връзки планинска мента и планиннски риган.
Бедна Ви е фантазията колко са ароматни тези билки (първо билки, а сетне подправки), а и колко са полезни. Напълно ЕКО и то без бабите (основно туркини) да ти ги разхвалват. Седят си скромно пред няколкото връзки изсушени билки и дори не те подканят да ги купиш - ако проявиш интерес, ще ти обяснят какво е ... Може да направиш някакъв пазарлък за цената, но направо си е срамно да се циганиш...
Та се понакупихме с доста тях - идеални за чай, за подправяне на ястие и т.н.
След като ороних ментата, ригана и понапълних разни бурканчета с тях (винати ги прекарвам през едра цедка), взеха, че артисаха доста от клонките - твърди и негодни на пръв поглед стъбла. 
За нищо не стават освен да бъдат изхвърлени или изгорени. 
Да стават наистина за опушване на някакъв колбас, но все пак ...
Знам, че почти 9 човека от 10 ще ги изхъврлят в коша, а може би само един ще се опита да си свари чай от тях ...
Но не подходих по тривиалния начин - нарязах ги търпеливо с ножа и бух в блендера.
Последва тъпо и упорито смелване на няколко пъти и прекарване през едрата цедка, докато остане най финото от тях. Сетне пак в блендера с едра морска сол и смилане до финно  състояние.
    Напълних си бурканчета - едното с ментова сол, другото - с риганова.
    Някой ден може да ползвам част от тях за смесване с други подправки...например с пушен червен пипер, къри и т.н.
    Ще видим какво ще измисля още за овкусената сол.
    В случая важното е да не се изхвърлят стъблата на сушените подправки. Те съдържат даже повече полезни вещества от "перата", които ползваме... Само трябва да знаем как да оползотворим всичко ...
Последвайте съвета ми и няма да съжалите ... освен това води до големи ползи за +скромния" ни бюджет ....

БАНИЦА КРЕНВИРШКА с триъгълни кори

 

    Това е, може би, най-лесната баница, която съм правил и която може да направите с триъгълни кори. Наборът от необходими продукти е минимален, а става направо уникална.
    Необходими са около 15-а тригълни кори от по-дебелите и печени на сач(продават такива); 7-8 парчета кренвирш; около 150-200 гр настърган кашкавал (жълто сирене, гауда, моцарела и т.н.); малко масло за намазване на тавата и на корите; едно яйце и около 1 ч.ч. кисело мляко;
Изпълнението е направо елементарно:
кренвиршите се разрязват по дължина;
Всяка кора се намазва с мазнина с четката и в широкия край се слага разрязанията кренвирш.
Добавя се и 1 с.л. от настъргания кашкавал и се се увива на пуричка, рулце и т.н. като първо се сгъват страничните краища и сетне се навива.
Докато правим баничките, фурната се загрява на 180С.
Готовите банички се нареждат една до друга и заливат с сместа от разбитото яйце и млякото.
Могат да се поръсят със сусам и т.н.
Пекат се хубаво зачервяване - около 40-а мин.
Може и на вентилатор - на 160С.
При навиването им може да се добави и идея лютеница - за любителите на стандартните кренвиршки.
Стават невероятно вкусни и са идеални не само за закуска.
Важното е, че са много идейни и носят най-различни вариации.

И още нещо много важно - правят се много лесно и много бързо. Една тава се навива за 15-а минути и това е...
Правете смело, много са вкусни.

понеделник, 10 февруари 2025 г.

КОЛБАС ОТ ПИЛЕШКО БУТЧЕ

 

    Това е една уникално вкусна рецепта за колбас от пилешко месо. Не знам как да го нарека - дали шунка от пилешко, дали домашен деликатес, дали просто колбас ...
    Най-интересното е, че направо си няма рецепта, а има начин на направия ... Количества няма - може да се направи от 2-5-7 или 10 пилешки бутчета. Подправките са минимум - нитритна сол, черен пипер, щипка пушен червен пипер, идея индийско орехче... Малко по-нататък ще посоча количества.
Пилешките бутчета както са си с кожата се обезкостяват. Как се прави това съм писал толкова много в блога, че няма да се повтарям.
Важното е да се работи със силно охладено пилешко месо, което трябва да се изтигли, за да се определи количеството на солта и подправките.
На кило - 20 гр нитритна сол, 3 грама прясно смлян черен пипер; 1/2 гр. индийско орехче; 3 грама пушен червен пипер;
Подправките се смесват в купичка и внимателно се втриват в месото- отвън и отвътре.
След овкусяването бутчетата се овързват, както е показано на снимката и пращат на хладно поне за 24 часа.
Сетне се вадят и оставят на топличко - 18-22С да се темперират и заминават на плаж във фурната направо на 80С във фурната.
Не е необходимо да се спазва някаква специална процедура - дори не е необходимо да се слага тава с вода. За тези бутчета около 40-а минути са напълно достатъчни да стигнат 68-70С, т.е. до готовност.
Не е необходимо да се охлаждат под течаща вода, а е достъчно да се бухнат в хладилника - поне за 24 часа.
След това са готови напълно за консумация.
Както правя поне 10-а, няколко оставям за пряка консумация , а останалите - във вакуум. Издържат по няколко месеца.
Целият зор е около час, а сетне - поне няколко месеца - невероятно вкусен пилеЩи колбас.
Това е минимумът на подправките - някой мераклия може да добави още някакви по собствен вкус ... 
Както знаете, това не рецепта, а идея ...
Страхотна мръФка.
П.П. Колбасчето може да се подобри като в средата му се сложи парче твърд кашкавал, или пък да се подправи с лютив пипер и да стане пикантно.

Чудя се как да я нарека - пилешка шунка от бут, колбасче или ---
Който ми да даде идея за хубаво име, ще получи 
една моя книга подарък ...
Правете смело и няма да съжалите!
И НАЗДРАВЕ!