четвъртък, 30 януари 2025 г.

УНИКАЛЕН СВИНСКИ КОЛБАС - свински крачета с бекон

 

    Е, те такъв домашен салам (колбас) не съм правил. Правил съм каквото Ви дойде на ум (някой ден сигурно ще направя една обща публикация или поне в някоя ще вкарам всички линкове за домашни салами), но точно това е направо уникално Дзверски вкусно.
    При те това се получи съвсем случайно и то без дори да се замислювам по някакъв начин.    
Бях накупил 4 свински крачета с кожа и в добавка едно ушО. Сварих ги за 3-4 часа на бавен огънь с добавка на сол, черен пипер, бахар, дафинов лист, по едно карамфилче и звездовидно анасонче;  няколко скилидки чесън, резен лук.                    
Оставих да изстине, месото обезкостих, а бульона прецедих през марля.
Идеята беше за направа на пача, но ...
Това си остана като идея, а сетне ми се появи нова хрумка. Па и защо да не я реализирам ... та каквото ще да става.
Разполагах с около кило свински гърди, които бидоха смлени на бъбрек, омесени с две бучки лед, пушен червен пипер, около 20 гр. нитритна сол;около 5 гр. чили; 4 грама чесън на прах и 3  гр. лук на гранули. Аха и кимион около 3 грама.
Цялата тази маса бе оставена за 24 часа да си отдъхва в хладилника.
От там нататък е ясно - двете смески - част от сварените свински крачета и ушО, основно с кожата  около 500 гр.- останалата част запържена с масълце, ситно нарязан чесън стана на мезе, биде старатено омесена и ....
напълнена в колагенови черва с Ф=45 мм, разбира се предварително накисвати в марна вода с добавка на лимонев и портокалов сок. Защо се прави така съм обяснявал много пъти и няма да се повтарям.
Колбасчетата се остяват  да си починат в бокса на топло за около 4-5 часа.
Сетне заминавам на плаж във фурната - този път напук на правилата, направо на 80С с вентилатор, тава с вряла вода и когато термометърчето %писне" на 70С, веднага се вадят и бухват в ледена вода. Ясно е - подсушаване и в хладилника до следващия ден...
Следва нападение, доста питиета и ....
реже се тънкофайски, дзверска вкуснотия.
Не съм поет и не мога да опиша какво се получи ... колбас та дрънка.
Значи смляните гърди около кило, преварените крачета с кожичка и ушо около 600 грама и описаните подправки. Технолагията е ясна за направията, но в крайна сметка Дзверско мезе.
При това напълно бюджетно и лесно за изпълнение.
Пробвайте, няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!

вторник, 28 януари 2025 г.

ДЕЛИКАТЕСНО РУЛО ОТ СВИНСКА КОЖА

 

 Свинската кожа преди доста години е била много ценна - от нея селяните са си правели цървули и дори не са помисляли да я ядат, освен в много гладни години. 
    В ранните детски години помня, когато колехме прасето на село, то се одираше много внимателно, за да му се запази кожата цяла. Още топла, топла Баба я остъргваше много добре, разпъваше на върбови пръчки, осоляваше и сетне на една връФка под сайванта. Не помня всичко около тази процедура, защото ме втрисаше като я видех да виси и все ми приличаше на някакъв призчане дзвер, дето ми се появяваше в сънищата и квичеше точко като закланото прасе. Особено от стърчащата козина направо ме втрисаше. Помня и сетне на пролет как Дядо нарязваше кожата на парчета, правеше разрези в нея и промушваше ивици от кожата за връфки... 
    През 70-те години когато се появиха масово евтините гумени цървули, прасето вече се пърлеше, сланината се отделяше заедно с кожата и заминаваше в качето за осоляване, но това е нова тема ... друг път за това.
    Сега свинската кожа е голям деликатес - трудно се намира, защото от кланниците най-често заминава за направата на колбаси, салами и др.п., на които пише, че имат добавка на "свински колаген" ...
    Свинска кожа с малко сланина можеш да намериш само от приятел, който е готов да се раздели с парче от нея... Поне аз в магазин такова чудо не съм виждал.
    Този път приятел се раздели с голямо парче кожа с един пръст сланина под него - почти 1/4 от прасето (нали е приятел), но при условия, че направя нещо различно от сланина с кожа. Па и нямах такова намерение... демек да се пробвам със сланина.
Кожата я нарязох на парчета с размери приблизително 25х25 см. Изрезките отделих - стават идеално за готвене с фасул, но и това е извън темата. 
Естествено всичко бе претеглено, измерено и овкусено както следва на кило:
28 гр. сол (поравно нитритна и моята гурме сол); 5 гр. сушен чесън; 1 гр. смлян дафинов лист и 1 гр. кимион, 3 гр. сушен лук; 5 грама пушен червен пипер. Всичко това се намазва от вътрешната страна на кожата. Тя се навива на руло и овързва, както е на снимката.
Отвън се намазва обилно със смес от червен пипер и идея  чесън.
Всичко това се овива в стреч фолио и забравя в хладилника поне за 10-на дни.
Вади се, оставя се на стайна температура за около половин ден и в сух тиган се запечатва от всички страни до зачервяване.
Лекичко се намазва със смес от мед и червен пипер.
Тъй като се ползва дълбока съдина, се налива бульон в случая телешки, но може какъвто имате и се оставя цялата конструкция да къкри поне 2 часа. От време да време се долива течност и замерва температурата в колбасчета и с ножче се пробва мекостта на кожичката.
Отне ми около 2 часа, за да стане душичка като от време на време го обръщах.
В тавата остава сума ти сос и то невероятно вкусен.
Може да се приготви със зеле, например ...
Пробвайте и няма да съжалите! Стига да намерите свински кожички.
И НАЗДРАВЕ!

понеделник, 27 януари 2025 г.

ДОМАТЕНО-ЯЙЧЕНА ВКУСНОТИЯ

 

Това е възможно най-лесната за изпълнение неверояна вкуснотия, която може да се приготви и от най-неизкушения в кухнята и който е вижда тиган само на снимка.
Необходимите продукти са около 500-600 гр. домати, обелени и нарязани на кубчета (може и и две консерви по 300 гр.); една глава лук - нарязана на ситно, 2-3 скилидки чесън - също на ситно; 100-а грама меко сирене на парченца; 4-5 яйца; зелен лук на ситно; стрък босилек и сол и черен пипер за овкусяване.
Бучка масло и лъжица олио за пълженето.
В тиган с незалепващо покритие се загряват мазнотийките, бухкат се вътре чесънчета и лукчета и леко като омекнат следва накълцаното като за куче сиренче.
Малко след това и леко разбърканите яйца (не разбити, а прости разбъркани в купата).
Следват всите подправки и покриване под капак като се намаля силата на котлона наполовина.
Поръсва се със ситно нарязан босилек и се сервира.
Прилича на един огромен омлет с домати и сирене, но е дзерски вкусен.
Пробвайте и няма да съжалите - дзвернска вкуснотия е!
НАЗДРАВЕ!