неделя, 26 януари 2025 г.

КОЛБАС ОТ СВИНСКИ ГЪРДИ В ЧЕРВО

 


    Започвам с това, че понеже не знам как да го нарека, наименованието е описателно. За сметка на това дава пълна представа какво да очаквате от публикацията.
    За направата на домашни колбаси (салами, шунки и др.п.) съм писал твърде много в блога, както и за начините на осоляване и това каква сол да се ползва. Затова ще бъда пределно кратък и само ще подчертавам главното. Спазването на основните принципи винаги довежда до изключително вкусен резултат.
    Сега ще говоря за свинските гърди, които за мен са истински подходящи за направията на домашни колбаси.
Количеството свински гърди е въпрос на желание колко колбас ще се прави. За това ще давам подправките за кило.
Гърдите леко подмразени се нарязват по дължина на ивици приблизително 6х6 см и около 25 см дължина.
Парчетата се слагат в подходяща купа и овкусяват с 25 грама сол (13 гр. нитритна и 12 грама обикновена - ползвам от моята гурме сол); 4 гр. прясно смлян черен пипер; 2 гр. кимион; 2 гр. захар; 0,5 гр. витамин С на прах, както и няколко капки течен дим). Добре се масажират и всяко парче се увива на "бонбон" в домакинско фолио. 
Нека си починат седмица в хладилника.
След това колагеновите черва с диаметър поне 55 мм се накисват в хладка вода с добавка на лимонов и портокалов сок, а парчетата гърди се местят във фризера.
Както са почти замразени лесно се напъхват в колагеновото черво. Това е най-трудната част. Оставят се на стайна температура да отпуснат, връзват се от двете страни и овързват, както е показано. С игла се надупчват за излизане на въздуха където го има. До тука целият процес е при температура - до 10-аС. Нека престои няколко часа на топло място и се активира нитрита.
В едно от парчетата се забива термометър и се нареждат на решетката във фурната - на 50С с долен вентилатор и температурата се повишава постепенно през 20-а мин с по 10С.  Когато стигне 80С, във фурната се слага тавичка с вряла вода и дебнем термометърът да покаже 70С.
Ведна се вадят и бях в купа с ледена вода. Следва подсушаване и в хладилника поне за 24 часа. Сетне да си повисят срамежливо на простора още ден два и можем да нападаме.
Реже се тънкофайски, пази почти идеално формата си. Има лек шунков вкус и много лек оттенък на пушено.
Дзверско мезе, което си върви с вскякакво питие, че дори и на препечена филийка с масълце като сандвичле...
Подготвителната работа отнема не повече от час и то при добре пийване на бърбънчето, сетне всичко е ясно.
Полезно:  нищо не пречи при овкусяването да се турнат и други подправки по собствен мерак, че и биля да се добави чашка бърбън.
Може да се прави по всяко време на годината и винаги резултатът е дзверски.
Пробвайте и няма да съжалите. НАЗДРАВЕ!
П.П. Който ми предложи в коментар най-оригинално име на този колбас, което ми хареса, ще получи като подарък моята книга "Още дзверски вкусно" ...

събота, 25 януари 2025 г.

СВИНСКИ ШИШЧЕТА В ПЛИК


 Както винаги, това не е рецепта, а поредната домашна хитринка как да при1готвим дзверски вкусни шишчета и то с минимимум усилия.
    Започвам с това, че направията е пробвана многократно и във времето е претърпяла доста подобрения и поради тази причина ще я дам в най-добрия вариант, а снимките са просто улюстративни.
    За шишчетата може да се ползва свински бут, или плешка, но най-вкусни стават от врата. Количеството месо зависи от тово колко са гладниците, но за 4-5 човека си трябва около кило.
    Месото леко се подмразява (така по-лесно се реже) и нарязва на кубчета приблизително 3х3 см. Слага се в подходяща стъклена или иноксова купа.
    Около 150 до 200 грама обелен и нарязан като "за куче" (демек както дойде) стар лук се смила в блендера до кашеобразно състояние. Добавят му се 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. пушен червен пипер (в идеал лют), 1/2 ч.л. кимион и се смесва с месото. Добавя му се поне 1-2 с.л. овкусен зехтин.
 (Впрочем могат да се добавят и други подправки по собствено желание)
    За по-голямо удобство нарязаното месо се пълни направо в плика за печене. И в хладилника поне за 24 часа - носи и повече време - колкото повече, толкова по-добре.
След това месните кубчета се нанизват на шишчета и връщат обратно в плика за печене. 
В идеалния вариант се доливат вътре около 150 мл кока кола или пепси кола.
Пече се на около 200С в предварително загрята фурна за около 40 мин.
Сетне се изсипва от плика в тавата и дозапича за цвят на вентилатор.
Мога да кажа, че така приготвени шишчетата стават направо уникално дзверски крехки и вкусни.
Понеже искаме да ни е лесно и да имаме и гарнитура и при това всичко приготвено за отрицателно време, си нарязваме и около кило картофи на едро, овкусяваме с малко сол, млян розмарин и също ги бухаме в плика за печене при шишчетата.
Пробвал съм варианта с посипване на картофите с 1-2 ч.л. царевично нишесте преди слагането в плика за печене. Тогава се увеличава количеството на колата до около 200 мл. Добавя се и 1 глава лук нарязан на полукръгове.
В крайна сметка се получава дзерска му вкуснотия.
Кой как ще си я сервира, си е негова работа - с цели шишчета, печени картофи и сос навеждъж или пък с изнизани шшчета - тип по селски, е просто въпрос на мерак.
Правете смело, дзверска вкуснотия е и НАЗДРАВЕ!

неделя, 19 януари 2025 г.

РУЛЦА ОТ СВИНСКО КОНТРАФИЛЕ

 


 Знам, снимката няма да очаровава когото и да и почти всички ще я подминат без да я отразят...  И страшно ще сбъркат, защото ще пропуснат една дзверска вкуснотия ...
Прави се елементарно и може да изтрепе "рибата"...
Необходима ни е свинска рибица, леко подмразена, която се нарязва на тънки филийки - около 6-8 мм и се начуква под найлон  - направо да "четеш" вестник през нея. Овкусява се по спецефичния за мене начин с моята грме сол
Върхувсяко парче се слата резен чедър (може кашкавал, едам или друго сирене на слайс... може и моцарела). В средата се бухва парченце кисела краставичка и се навива на рулце.
Закрепва се с клечка за зъби и се запържва в малко масълце до леко зачервяване.
Ползвам професионален тиган.
След като се зачервят от всички страни - във фурната за 15-а минути.
Рулцата са готови.
За гарнитура - варени картофи, пюре от картофи и т.н. и т.н. на когото как му харесва ...
Правят се за няколко минути, а са направо неустоими ...
Към подправките може да се добави и малко пушен червен пипер...
Пробвайте смело, няма да съжалите и НАЗДРАВЕ!