понеделник, 5 август 2024 г.

Да направим домашни кренвиршки

 


    Това е най-лесната и най бързата домашна закуска. Просто си няма и рецепта. Ако не искаш се занимаваш с приготвяне не тесто, се купува готово тесто - от това за пица, многослойно, маслено и т.н. 

    Без значение както е какво тестото-все става.

    Тестото се нарязва на тънки ивици и с него се увива един кренвирш.

    Другият вариант е - кренвершът се рязва по средата и отгоре  му се слага парче кашкавал със съшия размер и се увива в тестото.

    Има и друг вариант - тестото се нарязва на квадрати - в единия ъгъл се слага кренвирш, от който е отрязана 1/3 и в нея е добавено парче кошкавал със същата форма. Навива се и в останалата част - тестото се нарязва на ивици. При окончателното навиване се налучават хубава нарези.

    Тавичка се застила с хартия за печене, омазнява се - отгоре навитите кренвиршки, намазани със смес от жълтък и прясно мляко. Може да се ръснат и с малко сусамец.

    Печене на предварително загрята фурна - на 180С - до готовност.

    Тъй като става дума за закуска - айрян вместо НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 1 август 2024 г.

ЛЕСНО ПЕЧЕНО АГНЕШКО С ОРИЗ

 


    При това без да се цапа каквото и да е. Прави се толкова просто, че няма накъде да се обяснява. Примерно 1 кг агнешко се нарязва на големи парчета - по около 200-250 грама. Слагат се в плик за печене. Солят и се опиперяват вътре в плика. Добавя им се и малко пушен червен пипер - 1 ч.л. Налива се 1 к.ч. вода и 2-3 с.л. зехтин. Пликът се слага в тава и се пече на 180С за около час. Сетне се вади, отваря и в него се сипва предварително накиснат ориз - примерно 1 ч.ч., доливат се 3 ч.ч. топла вода, още малко сол и сух джоджен. Обратно във фурната. След 30-а мин. пликът се обръща на другата страна като леко се разтръсква. Пече се още 15-а минути. След това цялото съдържание се изсипва в тавата и се пече макс. 10-а мин. на вентилатор - колкото ястието да получи лек загар отгоре.
П.П.Оризът изглежда леко разварен, но това е от снимката - нощно време и от теле-то. Всички знаете, че нямам фотоапарат ...
НАЗДРАВЕ

понеделник, 29 юли 2024 г.

ПЪЛНЕНО ФИЛЕ на фурна


     Това не е рецепта, а един по-различен начин да приготвим вкусно ястие, с което приятно да изненадаме всички.

    Поради тази причина ще наблегна на самото филе - необходимо е парче контрафиле в случая около 1 кг, но количеството зависи от това за колко човека ще се готви. 1 кило е напълно достатъчно за 5-6 порции, че и повече. Трябват още по около 200 грама кашкавал (или от типа жълти сирена - гауда, едам и т.н.) и бекон (желателно пушен). Вместо бекон може да се ползва варено-пушен врат или бут, каквито се продават по магазините.

    Другото необходимо са сол и черен пипер (на вкус), около 1 с.л. горчица и задължително дълга връвка.


    С остър нож филето се оформя с правилна форма и всички ципи и подобни неща се почистват.

    Месото се овкусява със сол и пипер от всички страни.


    С дълъг нож (такъв като за филетиране) от напречната страна по дължината се правят два паралелни прореза като два джоба. Ако е трудно за изпълнение, може да се направи само един. На снимката се виждат. Да не се забравя и "джобчетата" да се осолят леко.

    Кашкавалът се нарязва на дълги ивици, увива се с резен бекон и се пълни в джобовете.


    Следва овързване и намазване с горчицата. 

    По принцип може тук да се спре с готвенето и вместоя стие от контрафилето да се направи колбас. Завива се с хартия за печене и за около 2 часа на 85-90С във фурната като на дъното се слага тавичка с вряла вода. 

    След това охлаждане за 12-а часа в хладилника и може да се хапва тънкофайски.


    Да ама не. Бая се зачудих как да продължа и заложих на картофи и печене в гювеча. Вместо картофи наистина може да се ползват други деленчуци и да се направи гювеч, но предпочетох да са картофи, защото в гювеча стават върховни.

    Около 1,5 кг обелени и нарязани на едри парчета картофи се слагат направо в гювеча (глинения съд за печене) и заливат със студена вода за около 30-а минути. Сетне водата се излива и наново се налива студена вода. След 30-а минути - още веднъж. По този начин се отделя нишестето от картофите и след печеното стават по-вкусни.

    След последното измиване картофите се връщат отново в гювеча, следват сол и черен пипер на вкус; поне 1 ч.л. пушен червен пипер; малко повече от 1 ч.л. сушен млян розмарин, идея риган. Слага се и зехтин - поне 3-4 с.л. Всичко това много добре се разбърква с подходяща лъжица, но с ръчичка си е по-добре. Доливат се около 100-150 -а мл  бульон или вода.

    Най-отгоре се "монтира" овързаното филе, завива се с алуминиево фолио (или хартия за печене) и се поставя капака на гювеча.

    Пече се във фурната за около час на 180С. След това се маха капака и фолиото, филето се обръща и всичко се дозапича за 10-а мин. на 160С с вентилатор.

    

    

    Опеченото филе се вади, махат се конците и се изчаква да поизстине малко и се нарязва тънкофайски.

    Във всяка чиния се слагат поне по три резена от филето, черпак картофи и се заливат със соса от печенето. Отгоре картофите може да се ръснат с малко ситно нарязан магданоз или копър.

    Точно този момент остана без снимка за мое съжаление.

    Този начин на готвене е много практичен, защото се ползва само един единствен съд  и за миене освен него има само една дъска и нож.

    Пробвайте идеята във Ваш или в този вариант и няма да съжалите. 

    И да не пропусна НАЗДРАВЕ!