Започвам с това, че често правя разни гъделчета за стомаха от контрафиле, макар че не ми е от най-любимите ... Защо ли? Ами много просто - идва ми суховатичко. Дручко е да си има и мазнинка като вратлето, нали?
В блога ми доста варианти за приготвяне на свинско контрафиле, които могат да дадат идеи на някого.
Та сега е ред да си споделя поредния експеримент, който надмина очакванията ми.
Сетне се оформя на хубаво правоъгълно парче като се поорязва тук таме (изрезките отиват за тигана). Следва претегляне и внимателно разрязване по дължина на две еднакви части.
На кило предвидих 20 грама сол - 12 грама нитритна и 8 обикновена готварска, както 2 грама кафява захар и около 5-6 грама прясно смлян черен пипер. Нищо друго. Смесват се и с ръка старателно се втриват в месото.
Месото се слага в плик за фризер (не всеки има вакуум машинка), капват се буквално 2 с.л. бърбън. Потапяне на плика в купа с вода, така излиза въздуха и се връзва яко.
Сега ще питате за солта - според мен не е малко, но все пак въпрос на вкус. От първата снимка се вижда, че в плика няма течност -всичко си е попило обратно.
След ваденето само леко се подсушават и са готови. Тъй като хрумката с кашкавала ми дойде сетне, първо съвсем леко втрих в тях смес от червен пипер (сладък, лютив и пушен) и малко черен пипер и буквално 2 гр. нитритна сол. Защо ли? - ами резнах си парченце за проба - направо си се хапваше с кеф, но ми се стори леко безсолно.
Тъкмо бях увил едното парче в хартия за печене и овързал като пеленаче и щях да увивам второто, когато ми дойде хрумката да го шпиковам...
Е в последните няколко прореза направих един мискинлък - една ч.л. ситно смлени орехи намачках с гауда и ги напъхах.
На 3.11.20 г. ги проснах двете парчета да съхнах и днес на 12-ти са на 63 % от първоначалното тегло.
Прецених, че е достатъчно сушенето, че така по-мекичко ми харесва повече.
Оказа се, че под хартията си е хванало една хубава бяла плесен с много тънък аромат - направо като го понюхаш, ти теква слюнката и посягаш към ножа и чашката ...
На следващите снимки се вижда, че е изсъхнало равномерно и направо няма коричка ...
Сушенето беше на остъклената тераса, без да е прибирано в хладилника и независимо, че имаше и топли дни ...
Като за финал :На вкус и аромат е невероятно - дзверски вкусно.
Една забележка - при опитването за моя вкус месото идва леко безсолно, но като сдъвчеш и парченцето гауда, то компенсира със соленост и вкус.
Знам, че на моите хора ще им хареса така - не толкова солено.
Така че, ако някой иска да опита, да си го прави със сол по собствен вкус.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!