понеделник, 20 юли 2020 г.

Постен летен гювеч тип "славянски"



        Не мога да се стърпя и да не споделя едно напълно лятно ястие - постен гювеч от летни зеленчуци, който става невероятно вкусен. Не, не дзверски вкусен, защото е постен, но с голям кеф бих го ползвал като гарнитура за нещо мръФчето, но и самостоятелно си става достатъчно вкусно и при това напълно бюджетно.
    За 4-6 порции са необходими: 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, които се обелват и нарязват на ситно; по един голям морков, малък картоф, големи патладжан и тиквичка (обелени и нарязани на ситно); дръжките на 1 връзка магданоз-на ситно; 2/3 до 1 ч.ч. ориз; чушки - капия, по една зелена и червена, почистени и нарязани на ситно, 4-5 домата настъргани на рендето. За овкусяването - сол и черен пипер на вкус, щипка червен пипер (пушен желателно), джоджен и риган. Естествено и олио - около 3-4 с.л. (носи и малко повечко, ама в края слагам и 1 с.л. масло за разкош).
    Изпълнението е елементарно: в голям професионален тиган се загрява мазнината и в нея последователно се задушават лука, чесъна, морковите, картофите и останалите заленчуци и ситно нарязаните дръжки на магданоза. Сетне се добавя и ориза и след остъкляневето му се налива около 0.5 л пилешки бульон (или вряла вода), Добавят се и настърганите домати, следва овкусяването със солта, пипера и подправките. Оставя се да къкри около 15-а минути и се прехвърля във фурната за още 20-а минути на 180С. Пече се до готовност ...
    Невероятно лесно е и вкусно.
    Има и още един вариант, който съм пробвал, но може да ме подложите на критика: Всички продукти, както са си нарязани в суров вид се слагат в плик за печене, слагат се подправките, мазнината, бульона и заминават за печене във фурната на 200С за около 40 мин. Този варииант е дори за предпочитане, но все пак въпрос на вкус.
    Опитайте и няма да съжалите ...
    

ПИЛЕ с картофи по най-лесния начин



    Продължавам със серията полезни хитринки. Този път ще споделя как много бързо и лесно може да се сготви домашно пиле с картофи.
    За 4 порции са необходими 1/2 домашно пиле, кило картофи, (1-два моркова по желание), 1 главичка лук и 1 скилидка чесън; сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. риган; 2-3 с.л. олио 1 с.л. брашно.
    Отделно от това са необходими дъска за рязане и остър нож, подходяща тавичка и плик за печене.
Изпълнението си е направо елементарно. Пилето се нарязва порционно и се слага в плика за печене. Лукът и чесънът се нарязват на много ситно и се пущат върху парчетата пилешко, следва малко сол и черен пипер и се омесват с ръка както са си в плика. Измитите картофи и моркови се обелват и нарязват на средно големи парчета и също се пущат в плика за печене като леко се осоляват и се сипва брашното. Слага се и лъжичка риган, следва пак разбъркване, добавяне на олиото и максимум 1 к.ч. вода (бульон). Пликът се затваря и заедно с тавичката заминават в предварително загрята на 200С фурна. Пече се за около 40 минути като поне един два пъти пликът се обръща. Така получава "загар" и от двете страни. Може в края на печенето пликът да се разреже и да се дозапече само на горен реотан. 
    Нека да посмятаме - 3-4 минути за пилето, от зор - 10 за картофите; изцапани само дъска за рязане и нож; почти иидеално чиста и сетне лесна за измиване тава. И перфектно опечено пиле и картофи.
    Начин на приготвяне - само за бързащи и то с минимум усилия и труд. Може и да се направи от човек, абсолютен профан в готвенето.
    Впрочем по този начин - в плик, могат да се приготвят доста ястия. Дори и може хляб да се опече.
    Бързо лесно и вкусно!

Как лесно да сварим и обелим яйца



    Нямало по-лесно от това да свариш яйца. Хайде не тия на мене - първите ми опити като студент си бяха пълен провал - веднъж дори направих печени яйца. Както и да е този път няма съм многословен.
    За варенето на яйцата ползвам малка касеролка, която хваща точно шест яйца, без да се разхождат из нея като на парад.
Яйцата се измиват много добре и нареждат в касеролката. Заливат се със студена вода колкото да ги покрива. Добавят се 1 равна ч.л. сол и 1-2 с.л. оцет. От момента на завирането на водата, се варят 4 минути - за рохки, 7-минути за средни и 9-10 за твърдо сварени яйца. Касеролката се маха от котлона, излива се топлата вода и веднага се заливат със студена вода от чешмата. След няколко минути водата се излива, касеролата се покрива с капака и добре разтръсква - така яйцата се начупват като се блъскат едно в друго. Ведната след това се заливат със студена вода, разтръскват се и след няколко минути се пристъпва към беленето. Почти цялата черупка на яйцето се отделя с едно две движения. Така е, защото водата прониква под черупката и ципата и беленето дори на съвсем пресни яйца е съвсем лесно.
Пробвайте и ще се убедите.