събота, 11 април 2020 г.

Салата от катък и зелентии - истинско ракиено мезе


 Това е една невероятна ракиена салата (ама си върви и с водка и друго питие). 
 Съставките са: около 300 грама катък (домашен за предпочитане), само листата на една връзка магданоз и една връзка копър; зелената част на 3-4 стръка пресен лук и на поне два стръка пресен чесън; малко пресен джоджен и каквито други зелентии има ... по 2 с.л. обелен слънчоглед и натрошени обелени ядки фъстъци; бучка натрошено сирене и 50-60 грама ситно нарязан кашкавал. Нямах краставица - иначе и тя си върви за тази салата.
Катъкът се слага в подходяща купа.
Зелентиите се измиват, подсушават и нарязват на ситно и сипват при катъка.
Слагат се ядките, натрошеното сирене и нарязаният на ситни кубчета кашкавал.





Опиперява се добре с черен пипер, сипва се и малко зехтин и след хубавото разбъркване се пробва и на вкус доосолява.
След престой в хладилника за около час два салата е готова.

Невероятно мезе.

Само внимание - носи на доста питие.

Може да се направи в какъвто и да е вариант - по собствен вкус.
НАЗДРАВЕ!

четвъртък, 9 април 2020 г.

Лесни сандвичи или уникално предястияе за нечакани гости


 Докато си стоим из къщи и спазваме призва на правителството, започваме да се чудим какво да направим закуска или за хапване.
 Това е една невероятно лесна закуска, която се прави буквално за пет минути и пече още толкова, а е неустоима. И в същото време поради нетрадиционния си вид е вного интересно предястие за неочаквани гости.
Застила се подходяща тавичка с хартия за печене. За двама човека - 4 филийки хляб за тостер - поради липса на такъв, обикновен - като всяка филийка се намазва с масло.
Нареждат се в тавичката.
Настъргват се около 120-150 грама кашкавал и обилно поръсват върху филийките. 
С ръка се оформят нещо като гнезда върху филийките и се чуква по едно яйце. При мене така се получи, че три филийки се оформиха като обща основа и върху тях - само две яйца. Четвърта си остана такава - само с кашкавалите. 
Поръсва се с готовата подправка за пица - ама само ей така - щипка...
Пекат в предварително загрята фурна на 250С максимум за 5-6 минути.

Стават невероятни сандвичи - просто уникално вкусни.

И това е само нещо като базова идея - върху филийките може да се резне някакво колбасче ...

Крайният резултат е толкова изненадващ, че наистина може да изненада като вкусно предястие неочаквани гости, за чието приготвяне са нужни буквално 5 минути.
Това са най-вкусните сандвичи приготвяни в къщи в последно време.
Може би тайната е в това, че ползвах пълнозърнест хляб с много семена.
Експериментирайте, без да се притенявате!



сряда, 8 април 2020 г.

Свинско печено почти по селски в саханче


Това е просто невероятно вкусно свинско, печено в саханче, и приготвено по един много различен начин.
 Имам едно такова метално саханче с капак, който прилепва доста плътно и диаметър около 25 см и хваща около 1 кг продукт, т.е. достатъчно е за 3-4 порции.
Необходимите продукти и подправки са изключително малко:
Около 600 грама свинско (врат, плешка или от гърдите); 3-4 скилидки чесън; 1 голяма глава лук или две средни; около 100-а грама жълто сирене (кашкавал, гауда, ементал и др.п.); 50-60 мл доматен сок или чашка ситно нарязани обелени домати; щипка сол, черен пипер и идея лют червен пипер, както и 1 ч.л. царевично нишесте.
Изпълнението е лесно, но изисква малко повечко време.
Месото се нарязва на късчета като за шишчета и съвсем леко се посолява - буквално щипка сол (на върха на чаена лъжичка). Залива се с вряла вода колкото да го покрие, захлупва се с капака и заминава във фурната за около 40-45 минути на 180-200С.
Междувременно кашкавалът се нарязва на ситни кубчета 1х1 см и след като се извади саханчето се смесва с месото и отново във фурната за още 20-а минути.
Сега е времето лукът да се обели и нареже на едри полумесеци, а чесънът - на ситно.
Отново се вади. Върху месото се пуща нарязаният на полумесеци лук и чесъна.
Следва запичане пок капак още 10-а минути, колкото лукът да омекне.
Идва и крайният етап - сипване на доматения сок, в който е разбито нишестето или слагане на нарязаните домати и добавяне на нишестето размито в малко вода. Опиперява се с двата вида пипер и вече се пече без капака до запичане или до желано сгъстяване.
Това се още около 10-а минути. Дори усилвам фурната на 200С и то само на горен реотан.
Предпочитам сосът да остане малко по-рядък, защото като поизстине се сгъстява. Пък и нека да има къде да се топва залъчето.
Месото става невероятно вкусно и крехко - направо се топи в устата и е наслада за небцето.
Върви си само така, поднесено в чиния, може и да му се добави малко салата.
Хубавото е, че подправките са малко и се усеща най-добре вкусът на месото.
Това не пречи по желание да му се добавят и други подправки и други продукти.
Въпрос на желание...
Може да Ви се стори малко странен начинът на приготвяне на месото, но за вкуса гарантирам - става невероятно крехко и вкусно.
НАЗДРАВЕ!