сряда, 18 март 2020 г.

Подправка за пица


 Преди време когато писах за пицата със специално тесто, споменах, че ползвам моя си домашна подправка за пица.
 Преди доста години,, то се вижда от снимката - май повече от 7 бях купил една подправка за пица, която много ми хареса. На снимката се вижда, но така съм изрязал етикета и лепнал върху буркана. Подозирам, че е на "Биосет" (да ме извиняват, ако бъркам). Пробвах я, много ми хареса, но свърши. Като видите и другите ми постове за овкусена сол, за овкусен зехтин или пък олио, ще Ви стане ясно, че предпочитам да си "крадна" идеята и да си правя собствен вариант, по нашия си вкус.
 Та то се вижда от етикета - готварска сол, ронена чубрица, риган, млян черен пипер, босилек, розмарин и др.
 Подправката ми хареса, но идваше доста солена, тъй като в пицата слагаме доста други солени неща.
 Затова след доста експерименти, стигнах до мой си вариант който споделям:
 1 с.л. едра морска сол, 3 с.л. сушен риган, 2 с.л. сушена планинска чубрица,  2 с.л. сушен босилек, 1 с.л. сушен розмарин, 1 ч.л. черен пипер,  1 ч.л. сушен магданоз, 1/4 ч.л. млян кориандър, по 1/8 ч.л. сушен чесън и лук на гранули.
 Всичко това се смила в старата електрическа кафемелачка и се пълни в буркан.
 Количеството зависи от големината буркана. Ползвам от ония херметичски стъклени буркани, които са по около 500 грама, но никога не ги пълня догоре. Горе долу 2/3 от буркана. И като свърши, си правя нова партида. 
 При всички положения всеки може да си комбинира подправките по свой вкус и да не се ръси с излишни пари за готови, които излизат поне 3 пъти по-скъпи от домашно приготвените.

 П.П. Всичко това не изключва най-вкусния вариант - ръсването на пицата с пресен риган или босилек при приготвянето. С една уговорка - няма ги целогодишно, докато тази подправка "спасява" положението във всеки един момент.

Салата (разядка мезе) от лютеница и сирене


 Това е една любима салата или разядка, а най-точно ракиено мезе, с което наистина питиетата си вървят сериозно.
 Много прилича на известният преди много по заведенията "тракийски хайвер", но е в пъти по-вкусна.
 Вариантите за направията са много, но нашият най-любим е от 300 грама домашна лютеница (нашата е едро смляна); 150 грама натрошено сирене (продават такова); 4-5 стръка пресен лук (само зелената част), нарязани на много ситно; 1/2 връзка магданоз и няколко стръка копър - също на много ситно. Добавка на идея смлян кимион и малко прясно смлян черен пипер.
 Ако не чакаме гости, задължително се слагат и 2-3 пресовани скилидки чесън.

 Друг вариант ни е с добавянето на 3 три сварени твърдо яйца, накълцани или намачкани с вилицата.

 Нищо не пречи да се направи и с купена качествена лютеница.

 Става мезе трИпач. Само питие да има и да се налива ...
 ПРАВЕТЕ и НАЗДРАВЕ!

Крехък и мек свински дроб


 Свински или телешки дроб съм правил по 100 различни начина и непрекъснато пробвам различни варианти - все с идеята да постигна идеален вкус и невероятно крехък и мек пържен дроб.
 Този път предлагам един напълно нов за мене начин, който даде наистина дзверски вкусен резултат. Получава се невероятно крехък и мекичък дроб, който и на другия ден не променя вкуса си (ако остане). 
 Няма рецепта, няма количества:
 Докато дробът се почиства и нарязва на резенчета (жулиенчета и т.н.), в бързонагряващата кана се възвира около 1 л вода.
 Дробът се слага в метална съдина (алпака, емайлирана и др.п.) и се залива с врялата вода. 
 Оставя се така за 10-а минути. Всички кървища от него и др.п. коагулират и излизат от него.
(малко ужасно изглежда на снимката).
След това се прецежда през едро сито, леко се подсушава с домакинска хартия и се пържи за много кратко 2-4 минути в силно загрята мазнина (масло и олио, само олио, или гъша мас). Пърженето става на малки партиди.
Соли се и се овкусява с черен пипер като се извади от тигана.
В същата мазнина може да се карамелизира с добавка на малко кафява захар  нарязана на резенчета круша или ябълка.
Комбинацията става невероятно вкусна и се получава мезе за питието от типа на "ядеш, рИвеш и си наливаш..."
Пробвайте и няма да съжалите.