четвъртък, 25 април 2024 г.

"Лепкави" пикантни свински ребра

 


    Свинските ребърца са ни любими във всякакви варианти - печени(на фурна, на скара и т.н.), варено печени, пържени или пък сготвени с боб или нахут... Ако започна да изреждам, няма да ми стигне цяла страница.
    Затова искам да споделя един мой вариант за направия насред лакърдията за ребърцата.
    Първо, когато купя свински гърди, си отделям гърдите от ребрата- не много старателно, а гледам да остане по тях не малко месце.
    Второ, нарязвам ги ребърцата покрай коста и така си го подготвям за готвене. Съхранявам вакуумирани във фризера по 10-а бройки - напълно са достатъчно за двама човека.
    Сега да взема да обясня как ги приготвям, че ще стана досаден инак.
    След размразяването, което правя в хладилника - от днес за утре, пристъпвам към първата фаза на приговяне. В малко 2-3 с.л. мазнина - ползвам поравно масло и овкусен зехтин (с розмарин или по друг начин) запържвам ребрата до зачервяване.
    След това наливам в тигана домашен бульон (примерно ей такъв или месен) колкото да покрие ребрата с един пръст, намалявам силата на котлона с 1/3, покривам с капак и оставям да къкри докато отново остане на мазнина. Ако нямам домашен бульон, ползвам кубче гъбен бульон и тогава изобщо не се слага сол.
Когато останат на мазнина, се слага 1 с.л. мед (или кафява захар), 1 с.л. домашен чили сос или домашен табаско сос, 1 с.л. соев сос и се дозапържват до получаване на леко лепкав вид.
Приговени по този начин ребърцата стават страхотни и могат да си се гризват направо, без да се ползва нож.
Точно така приготвени си ги сервирам със запържени картофи. Картофите, добре измити и изтъркани с гъба, не ги беля (особено пресните), а ги сварявам до полуготовност (колкото дървеното шишче да прониква в тях без особена трудност) и след това ги запържвам до хубаво зачервяване  пак в масло с добавка на равно количество овкусен зехтин. 
Овкусеният зехтин с розмарин и с добавка на по една идея сушен лук, чесън, пушен червен пипер, кориандър млян и джинджифил, правят пържените картофи дзверски вкусни.
Втората гарнитура, която правя е от накъсана маруля, резнати на по две чери доматчета, мариновано с подправки сирене на кубчета (сигурно ще напиша някой ден как го правя) и мариновени прясно нарязани краставици за около 3-4 часа в хладилника (и за тях някой друг ден), обилно заляти със зехтин и балсамико.
За питието няма да говоря. 
Приготвени по този "антинаучен начин" ребрата са дзверски крехки и вкусни.
Правете смело и НАЗДРАВЕ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар