сряда, 13 септември 2023 г.

Лесен "компот" и сироп за разреждане

 


Това в никакъв случай не е рецепта, а е просто една хитринка и полезен трик, който спестява много време и средства, а можеш да си консервираш плодове за зимата. Правя го от доста година, но сега се сещам, че мога и да го споделя. Това ще е особено полезно за живеещи като в мен в апартаменти и с малки мазета за съхраняване на буркани и др.п.
По принцип това се прави с еднородни плодове - малини, ягоди, боровинки, обезкостени череши или вишни, нарязани на половинки сливи. Абе изобщо що за плод искаш да си съхраниш за зимата. В името на експеримента реших да го направя асорти - смокини, сливи, праскови ...
Излишно е да обяснявам, че предварително плодовете се измиват добре и се подбират здрави и читави за пълнене в бурканите.
Другото, което е необходимо, е захар и хубави буркани с винтови капачки.
На дъното на буркана се слагат 2-3 с.л. захар и около 2 см плодове, сетне пак захар, плодове и така докато се запълни буркана.
Следващата хитринка е бурканът да се остави да престои така поне една нощ. Така плодовете си пущат соковете и се "слягат" в буркана.
След това "слягане" в буркана се отваря още място и просто се допълва с още плод и захар.
Не е необходимо да обяснявам, че при обикновените компоти се слагат малко плодове - 150-200 гр. и горе долу 100-а грама захар и останалото е вода. Тука бурканът поема малко повече от 500-600 грама плод и около 250 гр. захар.
Всеки може да сметне, че един такъв буркан замества направо пълненето на 5-6 компота.
Значи спестяваме откъм буркани и съответно откъм място за съхраняване.
Отделен е въпросът, че захарта в такова количество е идеален консервант.
Затворените яко буркани се слагат с капачките надолу в тиган, тенджера или подходящ съд и се налива вода, колкото да покрие капачките с поне 2 пръста течност. След завирането на водата се варят около 20-а минути.
Веднага след това се вадят и бурканите се поставят но дъното си.
Внимание! При обръщането на бурканите през капачките сякаш излиза въздух, издават един такъв звук като на "издихание"... Няма страшно. Оставяме ги да изстинат и след това с малко разклащане разтопяваме неразтворената захар.
Можете сами да прецените - не варим по 8 буркана в тенджера с много вода и огромен разход на еленергия, а "варим" 2-3 буркана за кратко време в малко вода.
Тази процедура можем да правим ей така между другото, без кой знае какви усилия и разходи.
След като изстинат ги обръщам обратно и проверявам дали няма да изпуснат течност.
По този начин могат да се съхраняват даже и повече време отколкото обикновени компоти.
Плодовете вътре в буркана се съхраняват много по-добре отколкото в компот и могат да се хапват ей така, или в сладкиш ... или кой както иска... Не стават варени, а просто си се запазват.
Само уточнявам, че плодовете не са сварени, а са леко "сурови", т.е. запазени като почти пресни, но много сладки.
Сиропът в буркана е натурален плодов сироп и подлежи на разреждане с газирана вода и добавка на лед. Страхотна плодова лимонада за кат~р сезон. 
Много по-добро от всякакъв компот...
Впрочем, пробвал съм и варианта вместо захар да слагат в буркана мед. Както се казва "Идеал Петров", но излиза доста по-скъпо и не всеки може да си го позволи.
Не случайно на снимката съм сложил и бурканче с доматена разядка, но това е друга тема и ако прекарам ред ще напиша и за тях ...
Няма да говаря каква икономия е на буркани, на труд, на еленергия е този ми мой метод ...
Получава се и компот, ако се разреди с водичка, или съхранен плод и отделно сироп за разреждане... Абе 5 в 1.
Правете смело и няма да съжалите.

П.П. Предупреждение : Проверявайте внимателно дали бурканите са се вакуумирали добре, защото често се случва да не са хванали добре капачките и тогава следва "белята".

Само аз съжалявам, че в този случай не мога да кажа НАЗДРАВЕ, защото няма да е подходящо.

4 коментара:

  1. Интересно. Пък и наистина е подходяща зимнина за апартамент и градски условия. Тази събота, неделя ще пробвам. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само проверявайте дали добре са се вакуумирали капачките, че често "номерът не става" и има риск от разваляне.

      Изтриване