неделя, 7 април 2019 г.

Содени питки с кефир и тиквени семки


  Тези питки са просто невероятни и малко се различават от обикновените содени питки, но употребата на кефир при направата им променя страхотно вкуса им и то към по-добро.
 Така става, когато се окаже в петък вечерта, че сте забравили да купите хляб и в хладилника няма кисело има, а има един леко поизостанал кефир. А и трябва да се направи нещо съвсем набързо - няма да се нагъват кюфтета без лебец я !?

Необходими са 1 1/2 ч.ч. кефир (ако е леко по-кисел още по-добре); 1 ч.л. сода; 1 ч.л. сол и 1/2 ч.л. захар; 1 с.л. зехтин или олио (но с масло стават още по-хубави); 2 ч.ч. брашно или малко повече, както и поне 50 грама тиквени семки (може и цели може и начупени).
В подходяща купа се сипва кефира, загася се содата в него и се слагат всички останали съставки. Бърка се с дървена лъжица - до получаване на меко тесто. Може да се наложи да се сложи още малко брашно - зависи от гъстотата на кефира, от вида на брашното. Но на снимката се вижда - меко, но държи форма.
За по-голям вкус и аромат може да се добави в тестото ронена чубрица, сминдух и т.н. или просто шарена ароматна сол (но тогава солта в тестото трябва да е по-малко).
Тестото се оставя да си почине за кратко докато фурната загрява на 200С.
Оформят се питки или малки франзелки и се слагат върху хартия за печене.
Не е необходимо да се мажат с каквото и да е, но който иска може да си ги намаже с мляко, с разбито яйце или да ги поръси със сусам, едра сол и т.н. - въпрос на мерак.
Пекат се за около 20-а минути, като след първите 10-а фурната може да се намали на 180С. Печенето е до зачервяване - тъй като са малки, времето на печене може и да е по-кратко. Важното е да не ги прегорим.
След изваждането е желателно да се напръскат с водичка и да се завият за кратко в кърпа.
Съхраняват се в хартиен плик и се запазват свежи няколко дни.

Реже се лесно, с хрупкава коричка и мек от вътре.
Абе, какво да обяснявам - вкуснотия голяма.

Правят се лесно и бързо- за има няма 30-а от започването до ваденето от фурната.

Правете, без да се притеснявате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар