Това е поредният експеримент в направата на домашните ми колбаси, който се получи направо с уникален вкус. И то като се има предвид, че е правен през август (но сега му дойде времето да го споделя).
Няма да приказвам много, но ще споделя, че свинските гърди са много благодатни като месо за направата на различни домашни деликатеси.
Необходими са (както винаги всичко го давам за килограм):
свински гърди (без ребрата, които се отделят с малко месце по тях и се отделят за печене - но това е друга история)
22 грама сол (като се има предвид, че ги правих през август - по равни количества нитритна сол и обикновена мляна морска сол)
5 грама черен пипер
по 3 грама пушен червен пипер и кимион
2 грама захар
50 мл бърбън
Изпълнението е лесно, но иска търпение, тъй като се работи основно с ножа.
Избира се от месарницата едно хубаво парче свински гърди като ребрата се отделят и се оставя чистото месо.
Слага се във фризера за час - да стегне малко (по-лесно се реже).
Ребрата са за печене или готвене ...
Цялото месо се нарязва на ей такива ивички - 6-7 х 0,5 см.
Около 1/3 от него се оставя така на ивички, а останалата част се нарязва на произволни малки парчета.
Нарязаното месо на късчета и това на ивички се прехвърля в подходяща съдина.
Слагат се подправките и бърбъна.
Омесва се добре.
Покрива се с капак (фолио) и ... на почивка на хладно за 24 часа.
Червата се накисват за около час и се пълнят с фунийка много добре.
Връзват се и където се виждат въздушни мехурчета се набожда с игла.
Готовите парчета се овързват яко с домакински конец.
Макар и да е топло, могат да изкарат един ден на закритата тераса.
Сетне се сушат в хладилника като нощем след 22 часа могат да си висят на терасата.
Като загубят 35 % от теглото са си за хапване.
В едното парче сложих и малко счукани семена от резене.
Определено ми хареса на вкус и следващият път ще направя по-голямо количество.
В едното парче сложих и малко счукани семена от резене.
Определено ми хареса на вкус и следващият път ще направя по-голямо количество.
Вижда се: за 12 дни са загубили 35 % от теглото си и са готови.
Сега в студеното време могат да си сушат направо на терасата.
Готови са!
Направо са перфектни на вкус, на цвят и аромат.
Дзверска вкуснотия.
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар