сряда, 20 декември 2017 г.

Пикантен деликатес от свинско и телешко


 Този път съм затруден да определя  какво точно е този домашен деликатес. Определено не е пача, както не е и саздърма, а нещо средно - комбинация от двете.
 Без да навлизам в подробности, пачата се прави от свински крачета, ушета, глава, рядко джолан; а в саздърмата не е допустимо да има свинско.
 Е този път направих нещо средно, което се получи направо Дзверски вкусно.
 За да не ставам отегчителен, направо преминавам към направията и необходимите продукти:
 една свинска опашка (около 500 грама); свински джолан (около 800 грама) и месо от телешки джолан (около 800 грама). Целта ми бе съотношението свинско към телешко да е грубо 60:40 %.
 За варенето: 2-3 дафинови листа, 10-а зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, 1 карамфилче, 2-3 скилидки чесън и на края сол на вкус - 2 ч.л. (около 15 грама).
 За подправянето: 1 ч.л. смлян черен пипер; 1/2 ч.л. чесън на прах и 1 ч.л. чили (тъй като сложих повече, тука го редуцирам до нормално пикантно), както и при необходимост още малко сол.
 В изпълнението няма нищо сложно:

Опашката се нарязва на две три парчета, останалото месо на едри късове и се слага в подходяща тенджера със студена вода. След завирането се отпенва, сетне се намаля силата котлона на 1/3, слагат се подправките и се оставя да къкри за 2-3 часа. На края се слага и солта. Вари се до "разкапване" на месото. Оставя се да поизстине на студено и се отделя изплувалата най-отгоре лой. Следва обезкоставяне.
Обезкостеното месо, накъсано на късчета заедно с отделената лой и съвсем малко от бульона се прехвърля в друга съдина, слагат се подправките. Запържва се почти до изпаряване на течността.
При необходимост се добавя и сол на вкус.

Получената смес се оставя малко да изстине, а в това време черво за луканка леко се намокря и нанизва на фунийка.
Червото се пълни с малка лъжичка като леко се притиска да се уплътни в него сместа.
При пълненето се оформят "колбасчета" с желана големина - гледам да са до 500 грама, защото се консумират най-бързо и не остава за другия ден.


Получените колбасчета се провисват на терасата на студено.
В този студ навън за една нощ стягат яко и са готови за вакумиране.

Па и за консумация.
Така подготвени издържат много дълго време в хладилника - поне месец.

Е у нас, свършват значително по-бързо.


Режат се лесно. 
Запазват формата си, дори и нарязани на много тънко.

На външен вид прилича на салам, но ароматът и вкусът са неустоими.Определено няма вкус на пача, както и няма вкус на саздърма.
Има собствен неподражаем вкус, който не мога да опиша.
Абе, Дзверска вкуснотия, която се прави лесно.

За финал - Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар