Експериментите ми с направията на различни домашни деликатесни колбаси продължават упорито и то най-вече в употребата на различни видове месо и подправки.
След като направих суджук и салам с патешки сърца (за суджука друг път, ако остане време...), и след като попаднах на пресни пуешки бутчета в магазина изобщо не им се мислих. Луканка с пуешко съм правил, но този път реших да е суджук и то с използването на една малко по-различна подправка.
Въобще няма да говоря за ползата от пуешкото месо - на всеки е известна.
Въобще няма да говоря за ползата от пуешкото месо - на всеки е известна.
За направата на този суджук са необходими пуешко месо от бутчето и свинска плешка в съотношение 40:60 % (т.е. 400 грама пуешко и 600 грама плешка), както и подправки, които давам за кг месо:
сол - 20 грама
черен пипер - 5 грама
кимион - 3 грама
бахар млян - 1 грам
захар - 2 грама
Фенфел (резене) добре счукан в хаванчето - 2 грама
както и свински черва за пълнене
В изпълнението няма нищо по-различно от направата и на другите видове домашни деликатеси, освен че месото не се мели, а се нарязва на ситно и начуква.
Пуешките бутчета се обезкостяват (как се прави съм писал тука), нарязват на ситно и начукват с дървеното чукче.
По същия начин се процедира и със свинската плешка.
Двата вида месо се смесват с подправките и оставят на хладно поне за 24 часа.
Готовата смес се пълни в свинските черва, които се оформят по познатия начин. След като се пооветрят на саръка два-три дни, се пресоват, за да получат сплескана форма.
Сушенето продължава докато загубят 30 % от теглото си. В случая точно 11 дни.
Беше поднесена нарязана тънкофайски в компанията на едни пълнени с маслини малки питки.
Заедно с леко екзотичния вкус на суджука - направо по средиземноморски.
Готова нарязана и пробвана.
От фенхела има един съвсем леко уловим аромат на анасон, на мастика, но нещо екзотично ...
Следващия път ще му увелича количеството с 1 грам или ще добавя в месото 50 мл узо.
Дзверска вкуснотия и не се плашете от фенхела в суджука.
Наздраве на всички!
направените луканки от пуешко месо са много вкусни
ОтговорИзтриване