сряда, 8 ноември 2017 г.

Лесно сладко (мармалад) и желе от дюли


Сега е сезонът за направа на ароматно и вкусно сладко и желе от дюли. Достатъчно е да оставиш дюлите във фруктиерата и цялата къща придобива един такъв хубав аромат на свежест, на есен. Но все пак дюлите ги предпочитам под формата на мармалад и желе с леко тръпчивия им вкус.
За направата им из Нета могат да се прочетат десетки начини, а и всеки си има някакъв собствен. 
Този, който предлагам е възможно най-лесният и най-мързеливият т.е. отнема минимум време и усилия.
Естествено, необходими са дюли, захар, индрише (който харесва), както и ванилия (ванилова захар), но в този случай и лимон, портокал и поне 2 ябълки на кг дюли.
Изпълнението е максимално просто като не се налага каквото и да е стъргане и т.н. 
Необходимо е само притежанието на мултитенджера (демек мултитукър).
Дюлите и ябълките се измиват и нарязват на произволни резени.
Обелват се и почистват от семките и твърдата част.
Почистените резени се слагат в направо в купата на мултито, в която има малко вода (200-300 мл на кг плод) и в която е изцеден сока на 1/2 лимон, а т.н. "отпадъци" в някаква друга купа.
При плодовете се добавят захарта, ваниловата захар, настърганата кора на половин лимон и на половин портокал и мултито се включва на режим "варене". В моето на 1-ва програма, която работи като тенджера под налягане  и сваряването им отнема 10 минути.
Следва намачкване на плодовете с оная хитрата джаджа за мачкане на картофи (до желана големина) и прехвърляне на готовата смес в тава и печене във фурната на печката на 150С. 
Преди да се пристъпи към печенето може да се пробва на сладост и ако не е достатъчна захарта, да се добави още на вкус.
След около час сладкото или мармалада са готови. Просто се пече до желаната гъстота.
Веднага се пълни в сухи бурканчета, завинтват се капачките и се оставя върху тях до пълно изстиване.

Идва ред и на желето. В купата на мултито (без да се мие, разбира се) веднага се поставят обелките и вътрешностите на плодовете, налива се вода поне 3-4 пръста над тях и се повтаря процедурата с варенето. 

Изчаква се леко да поизстине. Обелките се изцеждат и изхвърлят, а получената течност се прецежда през сито и домакинска хартия. Така се получава идеално чист сок, който се прехвърля в подходяща тенджера. Добавя се захарта, ваниловата захар и половинката от изцедения лимон и се оставя но котлона на си къкри на 1/3 от мощността му. Вари се до получаване на нужната гъстота като за желе. Повтаря се процедурата с пълненето на бурканчетата, обръщането им и т.н. Естествено, преди това свареният лимон се маха.

Сладкото (мармалад) става леко тръпчиво с много добро ухание на дюля и лек аромат на цитруси.

Е, нали е лесно и изключително мързеливо? Никакво стъргане, никакво висяне до тенджера, никакво бъркане, никакво пръскане из къщата... Максимум половин час да се обелят и почистят 2-3 кг дюли и толкова. Всичко останало се прави ей така между другото.

При желето, в зависимост от настроението, правя различни вариации:
Този път в половината от него преди пълненето в бурканчетата добавих 2-3 с.л. мед, а в другата половина - разтворих 3-4 шоколадови бонбона с конячен пълнеж.
Чудя се защо втората половина от него ми харесва повече? :)

Е и на края да дам и някакви количества:
на кг почистен плод се слагат 500 грама захар, 1 ч.л. ванилова захар и 200-300 мл вода, както и сока и настърганата кора на половин лимон, също така и настърганата кора на половин портокал.

на литър прецеден сок за желето - 600 грама захар, 1 ч.л. ванилова захар и половината изстискан лимон.

От два кг дюли и ябълки резултатът: 7 бурканчета сладко и 4 бурканчета желе - по 300 гр.
Две от желето са с добавка на шоколадови бонбони с коняк - да си оближеш чинията!

Няма коментари:

Публикуване на коментар