Пържили сте риба и са останали няколко парчета - какво да правим с нея? Претоплена не е вкусна, а престояла от вечерта за другия дън - също.
Е няма да я хвърляме я - просто ще си направим набързо невероятно вкусни рибни кюфтенца...
Просто изостаналата риба се смила с машинката за мелене на месо (или в блендера). Смила се (или намачква) един сварен картоф.
Към тази смес се добавя едно яйце, малко черен пипер, индийско орехче, 1 ч.л. дивисил или риган.
Сол се слага при необходимост.
Става още -добре, ако се нарежат и няколко стръка пресен магданоз и копър - като в случая.
Омесва се кайма.
С намазнени ръце се откъсват от каймата топчета по-големи от орех и се оформят кюфтенца.
Пържат се в малко мазнина на средно силен котлон - до хубаво зачервяване.
Готови са. Могат да се поднесат със салата или гарнитура по желание.
Стават като основно хапване и като добавка на вече нещо приготвено.
Икономията е налице - вместо да се изхвърли, само с добавката на един, два варени картофа, едно яйце и малко подправки - положението е спасено и на трапезата са сервирани изключително вкусни рибни кюфтенца ...
П.П. Впрочем по същия начин се правят и кюфтета от сурова риба - бяла риба, херинга, мерлуза - че и от такива с кости след отстраняване на гръбначната кост и по - едрите такива и смилане поне два пъти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар