четвъртък, 25 август 2016 г.

Питки със сирене и плънка



































Просто невероятни и неустоими питки за закуска и не само...
Започвам направо от продуктите

500 грама брашно, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.л. захар 
поне  100 грама настрошено сирене и толкова настърган кашкавал
1 ч.ч. прясно мляко смесено поравно с вода 
1-2 с.л. олио
3-4 стръка магданоз и  толкова пресен копър, нарязани на ситно

Изпълнението:

 Смесват се брашното, маята и захарта, добавя се разреденото прясно мляко и леко се омесва.
 В полученото тесто се слага натрошеното сирене и зелентиите и пак се омесва като при месенето се добавя олиото.
 Трябва да се получи еластично тесто.
 При необходимост може да се добави малко брашно.
 Покрива се с домакинско фолио и се оставя на топло да втасва - поне двойно.








 От втасалото тесто се откъсват равни топчета - по горе долу 50 гр., сплескват се в дланта на едната ръка - като питка (вижда се от снимката)















Както се държи в ръката, с другата ръка се поставя от настъргания кашкавал и лека полека питката се затваря.






Като се затвори, леко се оформя като питка и се нарежда върху застлана с хартия за печене тава.

Нещо напоследък не попадам на най-добрата хартия и затова започнах и нея да намаслявам по малко.








 Някои от питките могат да се оформят и по друг начин - плоска питка, върху нея кашкавал и похлупена с друга по-малка питка (като най-предната). 

Докато се оформят питките, фурната се загрява на 180С.












Този път засякох времето за печене - точно 40 мин. - до хубавото им зачервяване.




 Напоследък опечените питки, не ги пръскам с вода, не ги завивам с кърпа, а слагам в голяма йенска тенджера с капак и покривам тенджерата.

 Реших, че по този начин стават по-меки и се запазват в този си вид повече време.

 Не мога да опиша колко са вкусни и ароматни.









Разкош!







Вкуснотия!




  
И изобщо не са трудни за направия.
Разкошна закуска и не само.
Тестото може да се подготви от вечерта, да си втасва в хладилника и сутринта да се опекат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар