сряда, 17 август 2016 г.

Сач със зеленчуци и пилешко магданозлия



























 Просто невероятен и дзверски вкусен сач със зеленчуци и пилешко магданозлия...
 Готвеното на глинен сач  е просто неповторимо и винаги има вкуса на истински домашно приготвено и направено в къщи си е направо неустоимо.
 При това не изисква никакъв майсторлък, може да се направи и от неизкушения и неопитния, въпреки всички приказки за секретите при приготвянето на сач.
 Сачът ми е бая големичък - d=35 см и висок борд - около 1 см, та затова хваща доста продукти и затова просто ще ги дам ориентировъчно по долу заедно с начина на изпълнение:

В голяма купа се слагат зеленчуците, които измити се нарязват произволно: 2-3 глави лук, 5-6 и повече скилидки чесън, по една червена и зелена чушка, 1 патладжан и 1-2 по-малки тиквички; същото така и 1-2 моркова, които се белачката се настъргват на ивички по дължина. Овкусяват със сол и черен пипер, с поне 1 ч.л. риган, поне 2-3 с.л. олио или зехтин.Намачкват се с ръка леко и се оставят в купата, докато се подготвя месото.

 В друга съдина около 300 грама пилешко от бутчетото се нарязва на късчета. Също се осолява и опиперява и се смесва 1 почти цяла връзка ситно нарязан магданоз.
 Зеленчуците и месото се смесват и нареждат в сача, които заминава във фурната, която се включва на 150С и постепенно се увеличава до 230С.
 Необходимо за опичането са около 30-35 минути или малко повече зависи от силата на фурната и от това колко бързо е била усилвана температурата й.





  
Опечен е красиво зачервен и още топъл топъл изпуща пара - вижда се на снимката.
Хубавото му е, че може да се направи с цяло разнообразие от зеленчуци и/или с гъби, царевица, каквото е налично и т.н.
 Дзверски вкусен и издържа на доста питиета...

Няма коментари:

Публикуване на коментар