Тези фантастични картофени кюфтета ми се получиха съвсем случайно, но изобщо не съжалявам за експеримента.
Докато правих пържените си тиквички "изненада", ми остана голямо количество от плънката - намачкани тиквички, сирене и кашкавал с яйце, на които добавих 4 сварени средни картофа, малко подправки и т.н. и направих невероятни специални картофени кюфтета.
Сега ще дам необходимите продукти за 12-14 броя (които са достатъчни за 4-ма човека) - в зависимост от големината:
1/2 тиквичка, средна, настъргана и намачкана (като течността й се отцежда)
100 грама сирене натрошено
50 грама кашкавал настърган на ситно
4 средни картофа, сварени и намачкани добре
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. пресен и нарязан на ситно копър (или 1 ч.л. сушен)
1 ч.л. риган, щипка индийско орехче
При необходимост и малко брашно. Разбира се и доста олио за пържене ...
Изпълнението е простичко:
Всички продукти и подправки се смесват в подходяща купа като добре се намачкват.
Трябва да се получи гъста и леко лепкава маса.
При нужда може да се добави малко брашно. Опитва се на вкус и при необходимост се добавя сол (все пак въпрос на вкус).
В тясна касерола се загряват поне три пръста олио - да стига малко повече от средата на кюфтето.
С добре намазнени ръце се оформят кюфтета и се пържат до хубаво зачервяване от двете страни.
След като олиото е загряло, е препоръчително да се намали силата на котлона от максимална с 1/3-та .
Изпържените кюфтета се слагат върху кухненска хартия да поеме излишната мазнина.
Не е необходимо да се овалват преди пърженето в брашно и т.н. - достатъчно е да се оформят с намазнените ръце.
Мазнината от пърженето не се замърсява и след прецеждане може да се ползва поне още веднъж - за пържене на тиквички примерно или картофи....
Вече са готови и могат да се сервират.
Впрочем нека поизстинат малко.
Дори като престоят един ден - студени са още по-вкусни.
Сервират се с някаква лятна салата.
От снимката се вижда каква е консистенцията - направо си приличат на истински кюфтета.
Страхотно вкусни!
Заслужава си направията.
Моята порция...
Страхотно мезе в тези жеги, пости и т.н., но си върви с добре изстудено питие - кой каквото си пие...
Наздраве!
Няма коментари:
Публикуване на коментар