вторник, 15 декември 2015 г.

Запеканка от пилешки воденички или пилешки воденички с кашкавал в саханче


Много отдавна не бях приготвял пилешки воденички и тези като ги видях в магазина, направо си ги представих опечени, апетитно ухаещи като предястие за питието.
На практика това е поредната изключително лесна и вкусна направия на пилешки воденички. В общи линии при тях класиката е - запържени в масло, но и този начин е страхотен.
Необходими продукти за 4-6 човека: около 1 кг почистени пилешки воденички, 50 гр. масло (може и повече); не по-малко от 200 че и 250 гр. кашкавал; 3-4 яйца; сол, черен пипер, риган, 1-2 скилидки чесън.
Носи и други подправки, но тези са минимума, при които се усеща най-добре вкуса на продуктите.

Изпълнението е изключително лесно - като за начинаещи: 
Воденичките се измиват добре и се слагат в тенджера да се варят като водата трябва да ги покрива съвсем малко - след завирането, силата на котлона се намалява с 1/3 или наполовина и се оставят да си "къкрят" до пълно омекване: като боцнеш с вилицата, да потъва като в масло.
За улеснение, в такива случаи ползвам мултитенджерата - на режим "яхния" - на три пъти за по 30 минути.
Който ползва тенджера под налягане, си ги вари в нея. Почти не ползвам и не мога да давам съвети.
Важно: При варенето изобщо не се слага сол. Иначе ще станат жилави и няма да уврат. Може някаква подправка (листче дафинов лист, едно карамфилче, 2-3 бахарчета, зрънца църно пиперче), но това вече е въпрос на вкус.

Сварените воденички се прецеждат през цедка, оставят се леко да изстинат и се нарязват на кубчета.

Нарязаните воденички се слагат в тавичка. Ако случайно е останало някакво пилешко месо, може да се накъса и добави при тях.

 Маслото се нарязва на ситни парченца и добавя в тавичката.












Кашкавалът се настъргва и сипва при воденичките. Добавя се съвсем малко сол, черния пипер и ригана.













 Всичко хубаво се обърква и заминава във фурната на 200 С за 15-а минути.
 Тъй като тавичката е стъклена, фурната се пуща на 150 С за няколко минути и сетне се усилва на 200 С.








 След тези 15-а минути, тавичката се вади, внимателно се чукват яйцата да останат цели жълтъците (не като мене паласпурската) и се връща обратно във фурната.
 Колкото да се забулят яйцата.
 Ястието е готово.
 Като се извади, се оставя буквално за няколко минутки да се охлади и се сервира.













Дзверски вкусен мезелък. 










Забележка: При желание, може да се добави и малко сметана.

Ако се направи в отделни порционни саханчета - ще станат воденички в саханче
Та затова ето и второто изпълнение само два дни по-късно (та и затова в една публикация) - пак стана две в едно:

 Пилешки воденички с кашкавал в саханче

П.П. за цена умишлено не пиша. При тази цена на воденичките - има няма за 5 лв, поне 6 човека могат да си хапнат пресито ....