понеделник, 28 декември 2015 г.

СУЛКА - по няколко начина

Сулката е една невероятно вкусна бяла риба, която почти няма кости (почти хрущялен хребет и съвсем малко ребрени).
 Само за информация и цената й не е безумна - само 10 лв за кг, а не както за някои прехвалени риби - ципура, лаврак и т.н. и които значително й отстъпват вкусово...

Па историята за приготвянето й започна с едно телефонно обаждане - от приятел, пътуващ през Монтана за насам - имало сулка и сом, та какво да ми донесе. Предпочетох сулката (ако бях подходил като във вица - И двете, и двете Дядо Попе, щеше да е твърде нахално от моя страна). И без това рядко ми попада...

Замислих се как ще я приготвя, за да е по-разнообразно менюто: пърженият вариант за тази вкусна риба е класически, но не ме удовлетворява.


И така сулката вече е в къщи - цели 4-ри рибока почистени - средно по 800 грама броя.

Два от тях само се измиха, подсушиха и добре осолиха отвън и отвътре. И се приютиха в хладилника за няколко часа - да си дръпнат от солта.
 За сладководните риби дори е препоръчително предварително да бъдат осолени - така се подчертава повече вкуса им.


Другата рибка бе филетирана с ножа за филетиране.
Рибата се слага с корема надолу, отрязват се главата и горните перки и внимателно с ножа се започва срязването покрай гръбнака надолу и към опашката. Като се стигне до гръдните кости, се обръща с главата към режещия и внимателно се продължава покрай тях. Сетне се дорязва до край - до опашката.





Същата процедула се повтаря и с другото филе.
Изрязват се долните предни перки и филетата са оформени.
 На тази снимка се вижда (малко трудно, но не успях да направя по-добра) как остава целият гръбнак с гръдните кости.

Готовите филета се осоляват и опиперяват с бял пипер лекичко и оставят да си почиват.





Другото рибоче се нарязва напречно на котлети.
Внимание: ножът трябва да е много остър и здрав, или пък тип сатърче, тъй като гръбначната кост на този хищник е доста яка и дава зор. Па и кожата си я бива, трудно се реже...
Котлетчетата се измиват добре (има кръвчица) - може и да се поръсят със сол и лимонов сос.




И така вече сме готови с подготовката на рибите за сготвянето им по няколко начина.