сряда, 2 декември 2015 г.

Бабекова луканка


Най-добре е да не влизаме в спор какво е бабек, какво е луканка, но това пък си е точно бабекова луканка, защото съчетава технологията на двете и като резултат един дзверски вкусен домашен деликатес....
Предпочитам да правя често и по малко, вместо наведнъж голямо количество: Както казват руснаците, Лучше сорок раз по разу чем раз сорок раз.

Продукти: свинско - по 1 кг от бута, плешката и врата.
Подправки за 1 кг: 20 гр. сол (който иска по-соленко - може и 22 гр.); 1 с.л. захар (за предпочитане кафява или фруктова, но и обикновена става); по 1 ч.л. смлян кориандър, черен пипер, риган,  кимион, сушен лук, чубрица, червен пипер и чесън на прах (1/2, но и 1 не се усеща); както и 10-15 см от зелената част на един стрък праз...
Аха и широки изкуствени черва за луканки - продават едни такива по 50 см - по 0,5 лв бройката (всяко хваща около 600 грама месо). 
 И за подправките не ми се ще да влизам в спор - дали са подходящи за бабек или не, но за луканка определено са. То и за това е "бабекова" луканката...

Приготвяне:
Подготвя се месото като се изрязват всички евентуални жили, ципи и др.п.Нарязва се на едри кубчета -горе долу 2х2 см, смесва се в голяма тенджера с подправките и нарязания на ситно праз.Налива се 1 ч.ч. хубаво ароматно червено вино и поне 50 мл бърбън.
(това за желаещите, но променя сериозно вкуса и подобрява качеството на крайния продукт).

Омесва се хубаво и се оставя на хладно за 24 часа, добре завито - затворено, захлупено ...На следващия ден месото е узряло и променило цвета си.
Червата се накисват в хладка вода поне за 30 минути - единият се връзва и пълненото се прави чрез подходяща фуния.
 Целта е да не остане въздух и хубаво се натъпква.


Добре напълнените черва  могат да се привържат и през средата - така се получават по-малки парчета, които са и по - лесни за консумация сетне.
Като се резне едно парче, става почти за еднократна употреба.

Както са напълнени, се нареждат между две дъски под тежест - туба за вода и нека си починат още 24 часа.

Провисват се на терасата - на теферич, нека да си ветри вятъра и оскъдното слънчице леко да ги милва.

Вечерта се прибират и процедурата с притискането се повтаря. През деня на тересата, вечерта вътре в къщи.
 От снимките се вижда, на 22-ри ноември за пръв път бидоха провесени, на 2-ри декември са готови.

 Измиват се много добре с домакинска хартия (или чисто парцалче) и ракия.
Прибират се в хладилника.Е не всички - пристъпва към тънкофайско нарязване, към наливане на бърбъна и постепенно унищожаване на дзверски вкусната бабекова луканка.Дзверски вкусна! Напълно истинска.

 Е не претеглих колко е реалния продукт - може би около 1,5 кг за около 20-на лв.

 


 На 2.ХІІ. бе прибрана в хладилника.
  Тука е 10 дни по-късно.

  Перфектна....